RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marinierskazerne ligt stil door interne meningsverschillen

1/2
DOORN - In Vlissingen, waar de nieuwe marinierskazerne moet komen, gebeurt voorlopig helemaal niets.Door een conflict ligt de aanbesteding van de bouwal sinds maart stil en dat kan nog weken duren.

Een kazerne van de Nederlandse krijgsmacht moet volgens bepaalde normen worden gebouwd. Plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten generaal Frank van Sprang zegt dat de plannen voor de kazerne in Vlissingen daar aan voldoen. De medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers houdt echter vol dat de mariniers meer nodig hebben, zo bleek vanmorgen bij een gesprek in Den Haag over de omstreden verhuizing uit Doorn.

We hebben meer schietcapaciteit nodig. We eten zelfs meer."
Bert van de Wakker, medezeggenschapscommissie

"Het gaat om de stenen,de hardware van de nieuwe kazerne", aldus Bert van de Wakker, voorzitter van de medezeggenschapscommissie. "Het Korps Mariniers werkt bovengemiddeld: we hebben meer schietcapaciteit nodig. We eten zelfs meer."

De plannen in Vlissingen voorzien in een schietbaan waar zes schutters naast elkaar kunnen oefenen. De mariniers willen met hun zestienen tegelijk kunnen schieten.

MENINGSVERSCHILLEN
Van Sprang sprak vanmorgen als baas van de marine in Den Haag. Hij heeft meningsverschillen met de commandant van het Korps Mariniers, generaal Jeff Mac Mootry. Ze zaten wel samen aan tafel, maar Van Sprang liet zich veel genuanceerder uit dan Mac Mootry.

De mariniers uitten in Den Haag hun zorgen


Mac Mootryvreest datzijn korps leegloopt door de geplande verhuizing: "Specifieke categoriendreigen zelfs gehalveerd te worden, als dit zo doorgaat." Maar van Sprang hield tegenover de Kamerleden vol dat Vlissingen een optie is, omdat de plannenformeel aan alle eisen voldoen.


SPAGAAT
Van de Wakker analyseert:"Van Sprang zit in een spagaat. Hij moet zich houden aan normeringen, maar die normen zijn volstrekt onvoldoende." Afgelopen vrijdag heeft de medezeggenschapscommissie het geschil aanhangig gemaakt. Binnen enkele weken volgt daar een uitspraak over.

Grote onenigheid is binnen dezeestrijdkrachten ongebruikelijk."Voor defensie is het een leerfase, zeker voor de marine", aldus Van de Wakker. "Het is lang geleden dat we in een geschil hebben gezeten op dit niveau en met dit belang. Het gaat inmiddels om een kazerne van een half miljard euro."

Ons is niks gevraagd."
Bert van de Wakker, medezeggenschapscommissie

THUISFRONT
De mariniers strijden al langer tegen de verhuizing.Veel van hen makenzich zorgen om het thuisfront,dat mee zou moeten verhuizen. Ook zou de kazerne minder bieden dan hen eerder was voorgespiegeld. Van de Wakker: "Ons is niks gevraagd, geen advies in formele zin. De plannen werden doorgedrukt. Heel veel mensen mochten wat vinden, maar altijd vrijblijvend."

Eind juni vergadert de Tweede Kamer over de kazerne. Ook politiek Den Haag wacht op de uitspraak van de geschillencommissie. De VVD vindt de kazerne nu bijvoorbeeld, net als de marinebaas, 'fit for purpose'. Ook onderzoekt Defensie nog waarom meer mariniers dan normaal het korps verlaten. Eind volgende maandzijn de standpunten van de politieke partijen waarschijnlijk duidelijker.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -