Mariniers willen centrale plek: Kamp Zeist is 'droomlocatie'

Op Kamp Zeist zit een asielzoekerscentrum dat binnenkort sluit.
Op Kamp Zeist zit een asielzoekerscentrum dat binnenkort sluit. © Remko de Waal, ANP
UTRECHTSE HEUVELRUG - Kamp Zeist is voor de mariniers een serieus alternatief, mochten ze hun huidige kazerne in Doorn moeten verlaten. Dat zegt de medezeggenschapscommissie. Het Korps hamerde er gisteren tijdens een gesprek met Kamerleden op om in het midden van het land te blijven. "Centraal is het sleutelwoord."
Volgens de medezeggenschapscommissie is Kamp Zeist een "droomlocatie". Het is centraal gelegen aan de snelweg en het ligt in de buurt van grote oefengebieden zoals de Leusderheide. Bert van de Wakker: "Het Korps moet nauw samenwerken met eenheden van de landmacht. Die zitten bijvoorbeeld in de Bernhardkazerne in Amersfoort en in Huis ter Heide. En er is meteen een oplossing voor de anti-terreureenheid. Die kon al niet meeverhuizen naar Vlissingen, want die special forces moeten centraal in het land blijven".

AMERSFOORT OF SOESTERBERG

De verhuizing naar Vlissingen staat inmiddels op losse schroeven. Regeringspartij D66 twijfelt openlijk over de verhuizing. Ook maakt kritiek van de mariniers zelf de tocht naar Zeeland heel moeilijk. Maar er zijn meer opties dan Vlissingen of Doorn.
Marinier Jonk zei gisteren in het gesprek met kamerleden: "Kijk in elk geval naar het centrum van Nederland. Laat Vlissingen niet doorgaan; we hoeven echt niet per se in Doorn te blijven. Maar hou ons centraal. Het mag ook op de deels leegstaande kazernes rond Amersfoort en Soesterberg".
Kamp Zeist is enorm!
Voorzitter Medezeggenschapscommissie
De medezeggenschapscommissie hoopt nog steeds op Doorn: "Dat is het eenvoudigste en goedkoopste." Ook benadrukt de commissie dat er al een plan ligt voor deze locatie in de vorm van een business case.
Maar de commissie heeft ook een plan B: "Als marinier heb je altijd een back-up. Het asielzoekerscentrum wordt gesloten en Kamp Zeist is enorm. Kijk, in Vlissingen krijgen we 70 hectare, maar zoveel ruimte hebben we niet nodig."

KERNCENTRALE EN DIJKEN

Van de Wakker benadrukt nog maar eens dat de elitetroepen van het land, het Korps Mariniers, centraal moeten zitten: "Het is niet voor niets dat van oudsher alles rond Amersfoort zit. Het is het middelpunt van Nederland." Daarnaast is Zeeland volgens hem ongeschikt omdat het 6 meter onder waterpeil en dichtbij een kerncentrale ligt. Het zit dus middenin een evacuatiezone die razendsnel onder water loopt als dijken doorbreken. Ook is het Zeeuwse eiland Walcheren maar via één snelweg te bereiken. De mariniers kunnen in het geval van nood dan dus moeilijk wegkomen.
Centraal in de provincie Utrecht zou dus de beste optie zijn. Doorn staat op 1 maar Kamp Zeist is optie 2. Burgemeester Koos Janssen van Zeist ontkent dat hij van de plannen weet. Een woordvoerder meldt: "Hij heeft er nooit over gesproken; het is nieuw voor hem." Mocht het plan bij Kamp Zeist doorgaan, dan moet het bestemmingsplan wel worden aangepast. Eerder was er op het terrein een noodopvang voor vluchtelingen. Ook de burgemeester van Soest weet van niets.
Mariniers: Kamp Zeist is droomlocatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.