Foute Cross in Lopik van start: "Hard gaan op de baan, maar ook in de tent met bier"

© Robert Jan Booij
LOPIK - Ronkende motoren, grotendeels gestripte auto's, trampolines, zweefmolens en vooral: veel bier. In Lopik wordt dit weekend de 14e editie van de Foute Cross gehouden.
Nieuw op het autosportspektakel is dit jaar de achteruitrijrace. Verder worden weer de oude vertrouwde Lopik 500 gereden - waarbij deelnemers als eerste over de streep proberen te komen na vijfhonderd rondes - de Caravanrace, Kidscross en vele andere races.

VOOR HET HELE GEZIN

Het evenement draait volgens de organisatie niet alleen om auto's. Op het terrein is ook een feesttent en er wordt van alles georganiseerd voor de kinderen. "Er wordt een pilsje gedronken, lekker gebarbecued. Een ongedwongen sfeer, voor het hele gezin, van 0 tot en met 100!", zegt Marcel Broekhuizen van de organisatie.
Broekhuizen is een van de drijvende krachten achter de cross. Nadat hij elders enkele races had gereden, besloot hij zelf een cross te organiseren, lekker dicht bij huis in zijn eigen Lopik. Met een team van vrijwilligers is het evenement inmiddels uitgegroeid tot een flink spektakel. Inmiddels rijden er teams uit België, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië mee.
De auto's worden klaargemaakt voor de race
De auto's worden klaargemaakt voor de race © Robert Jan Booij

VOL VAN PATAT

De races worden behoorlijk serieus genomen. Zo dragen de racers oortjes. "Zo kunnen we met de wedstrijdleider communiceren wanneer we willen tanken of als er iets kapot is", zegt een van de leden van team Vol Van Patat. "Het is in het begin behoorlijk hectisch. Er doen zo 130 wagens mee. Die gaan allemaal proberen als eerste bij de vijfhonderd rondes te komen." 
Het team werkt al het hele jaar naar de race toe. "Er zit behoorlijk veel tijd in. We proberen ze natuurlijk perfect te prepareren voor deze race." Over wat voor types er mee doen aan de race, zegt het team: "Het zijn een beetje de uitvinders onder de automonteurs". Toch draait het ook voor team Vol Van Pat niet alleen om het racen. "Het is hard gaan op de baan, maar ook in de tent. Met een biertje erbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.