RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Heuvelrug met de rug tegen de muur: als mariniers blijven, dan blijven ze

UTRECHTSE HEUVELRUG - Als de mariniers in Doorn mogen blijven, dan blijven ze ook op de van Braam Houckgeestkazerne. Een meerderheid van de gemeenteraad wil liever woningen bouwen†op de Heuvelrug als de verhuizing naar Zeeland doorgaat,†maar zij hebben daar niks over te zeggen.

De partijen reageren op de gesprekken met mariniers die gisteren plaatsvonden. Daar†werd wel duidelijk dat de mariniers heel graag in Doorn willen blijven. Bert van de Wakker van de Medezeggenschapscommissie (een soort Ondernemingsraad)†legt vandaag nog eens uit: "Het is niet te klein en het heeft zeker toekomst! Hillen heeft het toendertijd niet serieus genomen", verwijzend naar een businesscase van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het is niet te klein!"
Medezeggenschapscommissie

6 jaar geleden werd al becijferd dat blijven†in†Doorn in vele gevallen beter en goedkoper zou zijn, dan verhuizen naar Vlissingen. "En nu met het golfterrein en een klein stukje bos. Plus de hoogte in: 4 bouwlagen in plaats van 2 nu. Dat is meer dan genoeg", aldus Van de Wakker.

ONRUST
Gemeenteraadsleden lezen het mariniersnieuws op de voet en geven duidelijk aan dat er grenzen zijn. "Wij gaan er lokaal niet over", zegt de lokale VVD. "Wat ons betreft gaan ze weg. Ik kan me niet voorstellen dat al die argumenten toen, nu leiden tot een ander besluit. Dat golfterrein is maar 2,5 hectare groot!" aldus fractievoorzitter†Rob Jorg.

De landelijke D66 is gaan twijfelen, na het gesprek met mariniers gisteren. De lokale D66 heeft stelling ingenomen: "Wij kunnen wel van alles willen, maar defensie moet een besluit nemen". Het terrein is nog steeds van defensie. "Maar alle onrust is slecht. Het moet op korte termijn helder worden. Volgens mij is de realiteit nu dat we die businesscase uit de kast moeten pakken", zegt voorman†Hugo Prakke.

De partij OPEN is ook niet blij: "Er verandert niets aan onze eerdere reactie. Het is een heftige verhuizing. En ik hoor wat er in Den Haag gebeurt, maar daar wordt het niet duidelijker van. Elke opmerking die we er lokaal aan toevoegen, draagt niet bij aan de duidelijkheid", aldus fractievoorzitter Hans Waaldijk.

RENOVATIE
Burgemeester Frits Naafs wacht nog steeds op een brief van de staatssecretaris of minister. "Jetzt schon alles spielerei", laat hij weten. "En uiteraard volg ik al het nieuws rondom de mariniers".

Mochten de mariniers in Doorn blijven, dan moet de kazerne wel flink gerenoveerd worden. Volgens vakbond AFMP was 6 jaar geleden 120 miljoen euro geschat. De Medezeggenschapscommissie zegt daarover: "Het moet plat. Er is 30 jaar lang geen grondig onderhoud gepleegd. Laat het 150 miljoen worden. De kazerne in Vlissingen wordt snel een half miljard. In Doorn zouden we 'more than happy' zijn".

Het nieuwe college wordt over een week gepresenteerd. In het raadsprogramma wordt de marinierskazerne niet genoemd. Er wordt wel gesproken over woningbouw in de gemeente: "We willen meer kunnen verdichten. We denken hierbij ook aan een transitie van kantoor- en bedrijfsgebouwen".

Al het nieuws rond de verhuizing van de mariniers uit Doorn vindt u in onze tijdlijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -