Utrecht gaat onduidelijke rotondes aanpakken

De haaientanden op de kruising bij het Eykmanplein
De haaientanden op de kruising bij het Eykmanplein © Google Streetview
UTRECHT - De gemeente Utrecht zegt de onduidelijke verkeersituaties van de rotonde bij het Kardinaal Alfrinkplein en de kruising bij het Eykmanplein te herkennen en op te lossen. Weggebruikers hebben daar vaak geen idee aan wie zij voorrang moeten verlenen. De verwarring kwam aan het licht in het RTV Utrecht-programma Brunner door de Bocht.
"Ik ben heel blij met dat het college ruimhartig toegeeft dat deze situatie niet klopt", aldus CDA-raadslid Sander van Waveren. Het CDA vroeg het college gisteren naar de verkeerssituatie in de raad. Het college zegt dat zij naar het probleem gaan kijken en het gaan aanpassen.

HAAIENTANDEN

Onduidelijkheid heerst over de verkeerssituatie bij de rotonde bij het Kardinaal Alfrinkplein en bij een kruising bij het Eykmanplein. Bij het Eykmanplein zorgen haaientanden voor veel verwarring bij zowel fietsers als automobilisten. Zodra het stoplicht oranje knippert lijkt iedereen voorrang te moeten verlenen. "Dan zijn het degenen die het meest brutaal zijn die voorrang pakken", aldus een fietser.
Bij het Kardinaal Alfrinkplein is ook onduidelijkheid over de voorrangsregels. "Als de verkeerslichten uit zijn, gaat het verkeer van rechts dan eerst of is er weer een voorrangsregeling?", vraagt presentator Edo Brunner zich af.
Edo schakelt de hulp van een verkeersdeskundige in. De verwarring is compleet als blijkt dat de rotonde van het Eykmanplein geen rotonde is, maar een verkeersplein. "Daar gelden weer andere regels voor", aldus verkeersdeskundige John Boender. "Als je zo'n verkeersplein aanlegt moet je zorgen dat de regels hartstikke duidelijk zijn." Dat lijkt dus niet het geval.
De gemeente hoopt in juni een oplossing op tafel hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.