RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Een Utrechts kijkje in de hersenen

UTRECHT - Het UMC Utrecht Hersencentrum organiseert dinsdag een publieksavond overhet menselijkbrein.

Bezoekers krijgen bijvoorbeeld antwoord op de vraag wat de laatste stand van zaken is op het gebied van onderzoek en zorg voor patinten met een beroerte. Gabril Rinkel, hoogleraar neurologie, geeft uitleg. Ook vertelt een patint vanuit ervaring hoe het is om te maken te krijgen met een beroerte.

LABEL

Een andere vraag die voorbij zal komen is: welk effect heeft het als je door het stellen van een psychische diagnose een label krijgt? Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen, legt meer uit over de verschillende kanten die een label met zich mee kan brengen.

ALS

Het UMC gaat daarnaast in op de onwikkelingen op het gebied van ALS-onderzoek. Er wordt een update gegeven door neurologen en er is ruimte voor het stellen van vragen.

Marjolijn Ketelaar, onderzoeker revalidatie, deelt haar ervaringen op het gebied van patintbetrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek. Vanuit de anesthesiologie wordt verteld over de innovatieve delirium-monitor.


PRESENTATIE

Presentator van deze avond is Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientisten wetenschapscordinator bij Het Parool.Hij praat ook regelmatigover wetenschappelijke onderwerpen op radio en tv (DWDD, De Ochtend, Pauw).

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Marcel Latuperissa. De avond wordt in woord en beeld op een creatieve manier samengevat door Irma Rademaker en Norbert Vermeer van de Congres Tekenaar.

Tijdens deze avond wordt ook een nieuw magazine over het Hersencentrum gepresenteerd. Dit is ontwikkeld in samenwerking met New Scientist.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht