Vragen over "privacygevoelige" poortjes Henschotermeer

© RTV Utrecht
WOUDENBERG - Het nieuwe ingangssysteem met gezichtsherkenning rondom het Henschotermeer roept nog veel vragen op, waaronder in de provinciale politiek. De SP en de PvdA willen van Gedeputeerde Staten weten hoe de privacy van bezoekers wordt gewaarborgd. Ook op Facebook-pagina's spreken mensen al langere tijd hun zorgen uit over de nieuwe gang van zaken.
Vanaf komende week worden de nieuwe ingangspoortjes met cameradetectie in gebruik genomen. Deze camera maakt volgens het Henschotermeer een unieke scan van het gezicht en daardoor krijg je geen papieren ticket meer.

"PRIVACY GEWAARBORGD"

Het Henschotermeer kiest heel bewust voor deze nieuwe methode. De recreatieplas wil met dit systeem een moderne inhaalslag maken, aldus beheerder Wolbertie Ruiter. Kaartjes zijn ouderwets en kunnen vochtig worden of kwijtraken. Het systeem is door een speciale versleuteling volgens Ruiter qua privacy waterdicht. "Wanneer je in de stad uitgaat, wordt je ook overal gefilmd", zegt Ruiter die verzekert dat de ontwikkelaar van het systeem garant staat voor de privacy.
Toch hebben SP en PvdA in de Provinciale Staten twijfels over het systeem en hebben schriftelijke vragen gesteld. De partijen willen van het college van Gedeputeerde Staten weten wat er precies gebeurt met de gegevens. "Hoe wordt voorkomen dat privacygevoelige data wordt gehackt en op straat komt te liggen?", aldus de indieners Truke Noordenbos (SP) en Osman Suna (PvdA).
Hoe wordt voorkomen dat privacygevoelige data wordt gehackt?
SP en PvdA

ENTREEHEFFING

Tot afgelopen jaar was de provincie verantwoordelijk voor het Henschotermeer. Nu moet de plas het zonder subsidies vanuit de overheid doen en wordt er 2,95 aan entree gevraagd. Naar verwachting is de invoering hiervan komende week.
Het was aanvankelijk de bedoeling dat er al vanaf eind april betaald zou moeten worden voor toegang tot de zwemplas, maar het detectiesysteem werkte nog niet goed. Met het lekkere weer is het Henschotermeer de komende Pinksterdagen nog gratis.
Andere veranderingen bij de plas zijn de hekken die het natuurgebied afsluiten. Ook wil de exploitant meer horeca en speeltoestellen rondom de plas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.