Buurtcommissie Oud-Zuilen: "Geen woningen bouwen in groene buffer"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een groep inwoners uit Oud-Zuilen en Utrecht is niet blij met de bouwplannen in het gebied Zuilense Vecht. Daar willen de gemeente Stichtse Vecht en de gemeente Utrecht een aantal sportvelden gebruiken voor woningbouw. Omwonenden vrezen verkeersoverlast en verlies van kostbaar groen.
"We zitten hier op de grens van de stad en het platteland. De stad heeft platteland nodig en het platteland de stad, maar die grens moet je bewaken", zegt Alexander Schmets van de buurtcommissie Oud-Zuilen.
Op de lange termijn wordt Utrecht zo Amsterdam-Zuid
Buurtcommissie Oud-Zuilen

GROENE BUFFER

Een deel van de inwoners van het dorpje maar ook omwonenden van het sportpark waar voetbalclubs Elinkwijk en VV Maarssen spelen, vrezen dat 'de groene buffer' tussen Utrecht en Maarssen verloren gaat. Schmets: "Er wordt groen ingeruild voor steen en dat krijg je nooit meer terug. Ook als er behoefte komt aan meer sportaccomodaties."
De gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht willen een deel van de velden opgeven voor zo'n 300 woningen. Meer huizen betekent ook meer verkeer, vermoedt Schmets. "Het is hier nu al hartstikke druk. Je merkt het als de Leidsche Rijntunnel dichtstaat, dan staat het hier gewoon vast."

JUIST MEER GROEN

De gemeente Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten dat er rekening gehouden wordt met de bezwaren van omwonenden en met het verdwijnen van die kostbare natuur valt het volgens Utrecht wel mee.
Er komt meer openbaar groen dan er nu is
Gemeente Utrecht
"Er komt meer openbaar groen dan er nu in het gebied is. Een aantal sportvelden wordt omgezet in kunstgras, waarmee de capaciteit vergroot wordt en daarmee - ook de komende jaren met de groei van de stad - voldoende is voor de verenigingen die hier spelen. De woningen die in het gebied komen, met veel middenhuur en sociale huur, zijn via verschillende routes bereikbaar. Verkeer van en naar deze woningen zal dus gespreid worden over meerdere straten, waarmee het extra verkeer in omliggende straten beperkt blijft."
De gemeente Stichtse Vecht is al akkoord met de plannen voor woningbouw op het sportpark. De gemeenteraad in Utrecht moet er nog over stemmen. De buurtcommissie in Oud-Zuilen zal er bij de raad op blijven aandringen dat bouwen op de sportvelden geen goed idee is. "Als je er over de lange termijn over nadenkt dan is het wachten op het moment dat Utrecht Amsterdam-Zuid wordt."
Op 7 juni praat de Utrechtse gemeente over de plannen rond Zuilense Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.