Napalmmeisje Kim Phuc spreekt met leerlingen Ichthus Veenendaal

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
VEENENDAAL/RHENEN - Het 'napalmmeisje' was vandaag op het Ichthuscollege in Veenendaal. De inmiddels 55-jarige Kim Phuc werd wereldberoemd toen ze tijdens de Vietnamoorlog werd gefotografeerd.
De iconische foto van Nick Ut die later werd uitgeroepen tot World Press Photo toont een groep kinderen die in doodsangst wegrennen voor een Zuid-Vietnamese luchtaanval. Phuc was indertijd 9 jaar oud en liep naakt en zwaargewond over de weg, nadat haar kleren vlam hadden gevat door napalmbommen. Ze werd het gezicht van de oorlog in Zuidoost-Azië.
Kim Phuc voor de iconische foto uit 1972
Kim Phuc voor de iconische foto uit 1972 © ANP
Phuc vertelde in de aula op indringende wijze ten overstaan van 300 leerlingen wat haar is overkomen. "Het vuur verbrandde mijn lichaam en mijn kleren. Ik had geen tijd om ze uit te doen. En toen zag ik het vuur op m'n linkerarm. En ik gebruikte mijn rechterarm om het eraf te vegen. En ik herinnerde me nog steeds wat ik toen dacht: "O, mijn God, ik ben verbrand en ik zal lelijk zijn."

GEEN OORLOG NODIG

Ze woont inmiddels in het Canadese Toronto, met haar man, haar kinderen en een kleinkind. En nog steeds wordt Phuc behandeld voor de verwondingen die ze toentertijd opliep. Toch is ze niet vervuld van haat. Haar christelijk geloof hielp haar om vergeving te schenken. Hoewel ze ook de verschrikkingen van de oorlog wil delen met de leerlingen, probeert ze vooral ook het positieve in het leven te benadrukken. "Ik kan mensen vertellen hoe mooi de wereld kan zijn als iedereen kan leren te leven met liefde, hoop en vergeving. Als iedereen zo kan leren leven dan hebben we helemaal geen oorlog nodig."

SCHOOLBEZOEK

Phuc is in Nederland om haar boek 'Het napalmmeisje, haar leven van vuur naar vrede' te promoten. Het Ichthuscollege is trots dat ze tijd heeft gemaakt voor een bezoek aan Veenendaal. "We besteden in de meiperiode veel aandacht aan thema's als oorlog, vrede, vrijheid en vergeving", zegt bestuursvoorzitter Jaap van Dam tegen RTV Utrecht. "Het verhaal van Kim past daar prima bij."
De scholieren van het Ichthus hebben zich in de geschiedenisles op het bijzondere bezoek voorbereid. De leerlingen konden vragen stellen aan Phuc en zijn erg onder de indruk van de levenslustige 55-jarige. "Ze sprak echt vanuit haar hart, dit had ik totaal niet verwacht", laat een leerlinge weten. "Als je zoiets hebt meegemaakt en dan zo positief en inspirerend voor anderen kunt zijn, dat is echt geweldig", laat een andere student weten.
Naast promotie voor haar biografie wil ze de leerlingen van het Ichtuscollege vooral anders laten kijken naar het meisje op de foto. "Probeer haar te zien als degene die ze nu is. Als een moeder, als een overlevende die schreeuwt om vrede."
Kim Phuc beantwoordt vragen van leerlingen van het Ichtus
Kim Phuc beantwoordt vragen van leerlingen van het Ichtus © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Vanmiddag sprak Phuc ook nog op een herdenking bij het oorlogsmonument 'Het kruis op de berg' in Rhenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.