Universitair medewerkers dreigen met acties: 'We eisen meer investeringen'

© ANP
UTRECHT - Er moeten structurele investeringen worden gedaan in het wetenschappelijk onderwijs om de werkdruk te verlagen. Als dat niet gebeurt voor Prinsjesdag, komen universitair medewerkers in heel het land in actie.
De stellen de actiegroep WOinactie en diverse vakbonden vandaag in een ultimatum aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Als de minister niet op de eisen ingaat, dan volgt er op 24 september "een landelijke actieweek door het universitair personeel", aldus de organisaties.

LUDIEK

Een woordvoerder van FNV licht toe dat het dan gaat om ludieke acties, zoals "het geven van buitencolleges". Ook is volgens haar niet uitgesloten dat universiteiten de deuren sluiten. Zij verwacht dat medewerkers van universiteiten in heel Nederland, dus ook in Utrecht, mee zullen doen aan de actieweek.
Ook de komende week zijn er al acties door studenten en medewerkers, waarmee zij het ultimatum willen ondersteunen. Volgens de Landelijke Studentenvakbond zou er in Utrecht een petitie rondgaan tegen de bezuinigingen.

LERARENTEKORT

De actiegroep en bonden eisen dan het kabinet 1,15 miljard euro per jaar investeert in wetenschappelijk onderwijs. "Ook moet de bezuiniging van 183 miljoen euro, de zogenoemde doelmatigheidskorting, van tafel", aldus de woordvoerder. Volgens de bonden zijn meer investeringen nodig om de zeer hoog opgelopen werkdruk te verlagen. Ze spreken van een tekort van minstens 4.000 docenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.