'Na onderzoek nog steeds twaalf maanden cel tegen snelwegschutter'

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - De 28-jarige Michael E., die vorig jaar zomer een automobilist beschoot op de A12 bij De Meern, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt nog steeds voor twaalf maanden de cel in.
Eind vorig jaar sprak de officier van justitie dezelfde eis uit, maar de rechter wilde meer onderzoek over het gedrag van E. Daarom is de verdachte zes weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar daar kwam weinig nuttige informatie uit.

SCHOTEN

De Enschedese snelwegschutter reed op 6 augustus rond kwart voor vier 's nachts over de A12. Vanuit zijn auto opende hij het vuur op een 23-jarige man die vanuit Den Haag naar Utrecht reed. Volgens de Houtenaar, die ongedeerd bleef, werden de schoten vanuit het niets gelost en was er niets aan het incident voorafgegaan.
Lange tijd was onduidelijk of E. doelbewust schoot of dat hij in verwarde toestand was. Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum moest uitsluitsel bieden, maar tijdens de zitting vandaag bleek dat er weinig conclusies getrokken kunnen worden. E. zou agressief zijn, veel drinken en cocaïne gebruiken, maar hij zou geen drugspsychose hebben gehad. "Ik kan me alles nog herinneren", vertelde hij de rechter.

GEEN AANGIFTE

Volgens zijn advocate moet er beter gekeken worden naar de omstandigheden. Volgens telefoontjes in de meldkamer ging het wapen omhoog, dus zou E. mogelijk niet op het slachtoffer hebben gericht. "Bovendien heeft het slachtoffer geen aangifte gedaan en gaf hij aan dat het een soort waarschuwingsschot was", aldus de advocate.
E., die vorig jaar voor de derde keer vader werd, pleitte zelf voor zestien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. "Dan heb ik een stok achter de deur."
De uitspraak van de rechter is over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.