Gevallenen 1940 krijgen herbegrafenis in Rhenen

© Koen Suyk, ANP
SOESTERBERG/RHENEN - De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg geeft drie soldaten die in de meidagen van 1940 zijn gevallen, een herbegrafenis. Dat gebeurt op donderdag 24 mei en op dinsdag 29 mei.
Sergeant Pierre Clevis, soldaat Johannes Derks en sergeant Jan Molhoek worden op verzoek van hun families overgebracht vanaf hun huidige rustplaats naar het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Militairen van het 42ste Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot dragen hen naar hun laatste rustplaats, in aanwezigheid van hun nabestaanden.

HARDNEKKIG VERZET

Sergeant Clevis bood op 10 mei 1940 met zijn eenheid urenlang hardnekkig weerstand tegen de pogingen van Duitse troepen om de Maas over te steken. Hij werd voor dapperheid postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.
Soldaat Johannes Derks was een dorpsgenoot van Clevis en heeft zich ook onderscheiden bij het verdedigen van de stellingen aan de Maas.
Sergeant Jan Molhoek diende bij een Mitrailleurcompagnie aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel. Daar werd hard gevochten en werden zware verliezen geleden. Op 12 mei 1940 sneuvelde Molhoek bij een beschieting door Duitse jachtvliegtuigen.

BIDKL

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht houdt zich bezig met het opsporen, bergen en identificeren van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, zowel militairen als burgers. De dienst zegt oorlogsslachtoffers een naam te willen geven, zonder te oordelen over 'goed' of 'fout'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.