Ministerie laat bewoners provincie Utrecht geluidshinder Lelystad horen

© ANP
UTRECHT - Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt volgende week woensdag tussen 15.30 uur en 21.30 uur over Flevoland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Noord-Holland. Het ministerie doet dit om bewoners van deze provincies te laten horen hoeveel geluid vliegtuigen gaan veroorzaken, als vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport.
Het geluid van het toestel is niet helemaal vergelijkbaar met dat van een vakantievlucht, erkent het ministerie, omdat er geen passagiers en bagage aan boord zullen zijn. Een zwaarder vliegtuig maakt meer geluid. Om het toestel zwaarder te maken wordt er extra brandstof aan boord genomen.
Het toestel vliegt zeven routes boven Nederland, zodat onder alle beoogde routes vanaf Lelystad Airport het vliegtuiggeluid te horen is. Op www.flightradar24.com is live te volgen waar het toestel is. De Boeing vertrekt en landt op Schiphol, omdat in Lelystad nog geen luchtverkeersleiding is.
Uit een brief die de Gelderse gemeente Renkum aan de inwoners heeft gestuurd blijkt dat tijdens en direct na de vlucht gereageerd kan worden op het gehoorde geluid op de speciale site belevingsvlucht.nl van het ministerie.
Lelystad Airport moet uitbreiden om Schiphol te ontlasten. Tegen de voorgenomen uitbreiding hebben de betrokken provincies, gemeenten en particuliere inwoners veel bezwaar, omdat ze geluids- en milieuoverlast vrezen. Ook zouden beschermde en kwetsbare natuurgebieden lijden onder de tientallen vluchten per dag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.