Nieuw record: batterij Jaarbeurs laadt twintig auto's tegelijk op

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
UTRECHT - Bij de Jaarbeurs in Utrecht worden vanavond twintig elektrische auto's tegelijk opgeladen op zonne-energie, terwijl de zon al onder is. Met deze demonstratie worden twintig laadpunten, tweehonderd zonnepanelen en een grote batterij bij de Jaarbeurs officieel in gebruik genomen.
Zonnebatterij Jaarbeurs in gebruik genomen
Volgens initiatiefnemer Robin Berg is het "voor het eerst in Europa" dat zoveel auto's tegelijk via een batterij worden opgeladen. Die batterij - een grote witte doos op het terrein van de Jaarbeurs - heeft dan ook een vermogen van 400 kW en een omvang van 800 kW.

PROEFTUIN

Utrecht wil voor 2030 alle woningen van het aardgas af en alle auto's uitstootvrij maken. Daarvoor is een nieuw energiesysteem nodig waarin zonne-energie, elektrische auto's en batterijen een belangrijke rol gaan spelen. Utrecht faciliteert deze innovaties door zich op te stellen als proeftuin voor ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en energie.

LOMBOXNET

Tien jaar geleden werd op de Parkschool in Utrecht al de eerste zonnecentrale van LomboXnet in gebruik genomen. De demonstratie vandaag markeert de verjaardag van het project. Burgemeester Jan van Zanen: "Wie had 10 jaar geleden gedacht dat zon, stroom en elektrische auto's slim gekoppeld konden worden op grote schaal? Het Utrechtse Lomboxnet heeft die kans uitstekend herkend en in praktijk gebracht, in samenwerking met internationale bedrijven als Renault en General Electric. De grote batterij bij de Jaarbeurs markeert een mijlpaal, passend bij de Utrechtse ambities."

SMART SOLAR CHARGING

De batterij en de zonnepanelen bij de Jaarbeurs komen uit de koker van het consortium Smart Solar Charging. Daarin werken een groot aantal partners, waaronder de gemeente, provincie en Stedin, samen om de ambitieuze energieplannen in Utrecht vorm te geven. Gedeputeerde Pim van den Berg is in ieder geval trots op wat er nu al bereikt is. Hij zegt: "Dat wat ooit als lokaal experiment is begonnen in de wijk Lombok, heeft nu mondiale allure. In de provincie Utrecht koesteren we de ondernemers die in staat zijn om deze mate van opschaling te realiseren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.