RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opvang daklozen onder de maat in grote steden

UTRECHT - Utrecht en dedrie anderegrote steden leveren niet genoeg passende ondersteuning aan dak- en thuislozen. Er zijn wachtlijsten voor zowel opvangbedden als betaalbare woonruimte om naar door te stromen. Dat komt naar voren uit een rapportage van de rekenkamers van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht).

Het wachten op begeleiding en opvang leidt vaak tot verdere achteruitgang van de clint in kwestie. Ook na plaatsing schiet de ondersteuning vaak tekort. De steden kijken nog te veel naar het systeem en de regeltjes in plaats van naar de clint, luidt de kritiek.

Uit de rapporten blijkt verder dat de samenwerking tussen de vier grote steden op het gebied van daklozenbeleid minder is geworden, terwijl ze veel van elkaar zouden kunnen leren. In elk van de steden is wel een beleidsonderdeel te noemen dat heel goed gaat. Zo wordt in Utrecht gefocust op financile begeleiding zodat de clint zijn geldzaken kan regelen als hij eenmaal weer op zichzelf woont. In Rotterdam geldt dat ook, maar alleen voor jonge daklozen tot 23 jaar.In Amsterdam krijgt een dakloze een begeleider toegewezen die hem helpt instromen in de opvangprocedure. Den Haag regelt snel woonruimte en financile hulp voor mensen die dakloos zijn geraakt door geldproblemen, maar die wel zelfredzaam zijn en geen verslavings- of psychiatrische problemen hebben.

De rekenkamers hebben het onderzoek gedaan omdat het aantal dak- en thuislozen, na een jarenlange daling, weer lijkt toe te nemen. Ook is de populatie diverser geworden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -