Revius rouwt om dood Julie (14) door meningokokken: "Moeilijk te bevatten"

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - Op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede heerst groot verdriet na de dood van havo 2-leerling Julie. Het 14-jarige meisje is overleden aan de infectieziekte meningokokken.
De vlag hangt halfstok bij het Revius. "Met grote verslagenheid hebben wij vernomen dat Julie er niet meer is", schrijft de school op haar website. "Het is moeilijk te bevatten. Onze gedachten gaan uit naar haar familie, haar vrienden en vriendinnen."
Kans op besmetting is klein
GGD-arts Putri Hintaran

BESMETTING

"De kans op besmetting is in dit geval klein, maar omdat het ziektebeeld zo ernstig is nemen we wel pro-actief maatregelen", zegt GGD-arts Putri Hintaran. De gezondheidsdienst heeft een informerende brief opgesteld. Er leefden volgens de school "veel vragen" onder de ouders.

KLACHTEN

In de brief van de GGD staat dat klasgenoten die opvallende klachten krijgen, zich bij de huisarts moeten melden. Dan gaat het onder meer om plotselinge hoge koorts, sufheid, misselijkheid of een zeer stijve nek.

HERSENVLIESONTSTEKING

"Meningokokkenziekte komt in de provincie Utrecht ongeveer één keer per maand voor. Maar de bacterie die de ziekte veroorzaakt komt veel vaker voor. Dit kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging", aldus Hintaran.

VACCINATIE

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Er zijn verschillende typen. Vaccinatie tegen meningokokken type C wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 2018 zal het huidige vaccinatieprogramma uitgebreid worden met vaccinatie tegen typen A, W en Y.
"Ongeveer 20 procent van de mensen draagt de bacterie bij zich, maar niet iedereen wordt er ook ziek van. In sommige gevallen, meestal als de afweer laag is, kan het leiden tot ziekte", zegt Hintaran.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.