Bootcampclubs Utrecht doen muziek en fluitjes in de ban

© RTV Utrecht
UTRECHT - Zeven bootcamp-clubs in Utrecht hebben gedragregels opgesteld voor mensen die in groepjes buiten sporten. Bootcamp is een fitness-rage die de afgelopen tien jaar uit Amerika is overgekomen en ook in Utrechtse parken en straten populair is.
In Utrecht worden klachten van omwonenden en passanten tot nu toe vaak onderling opgelost, maar in Amsterdam liep het de spuigaten uit, zegt Ankelien Barkman van Sporten voor je deur. "In het Vondelpark bijvoorbeeld hadden ze heel harde muziek aan en gingen ze op trampolinetjes aan het werk. Dat vonden mensen niet fijn. Wij willen dat eigenlijk voor zijn."
Ook in Utrecht zijn steeds vaker buitensporters te zien die intensief met elkaar trainen op openbare plaatsen als sportveldjes en speeltuinen. Om te voorkomen dat de overlast daarvan uit de hand loopt, houden de zeven grootste buitensportscholen voortaan een aantal regels in acht.

GEEN FLUITJES MEER

Bootcamp-trainers in Utrecht gebruiken geen fluitjes meer, harde muziek wordt uitgebannen en verder moeten paden en speeltuintjes vrijgehouden worden voor iedereen. Ook respect voor de natuur en aardig zijn voor andere mensen staan centraal in de gedragsregels.
Het samen opstellen van gedragsregels is niet alleen bedoeld als handleiding voor sporters, zegt Barkman. "Als er iets is kan de gemeente Utrecht ons aanspreken. Maar de gemeente is vooral enthousiast, want die wil natuurlijk graag dat mensen sporten."
De zeven bootcamp-organisaties die de regels hebben vastgesteld zijn Buitengewoon Fit, Spark, Mom Moves, The Bootcamp Club, Mom in Balance, Kaput training en Sporten voor je deur. Dit zijn de voorschriften die ze aanhouden:

STIL ZIJN

- Geen versterkte muziek
- Geen fluitjes
- Stemvolume dempen bij woonhuizen

ANDERE PARKGEBRUIKERS

- Ruimte geven aan andere mensen
- Bij drukte uitwijken naar randen van het park of buiten het park
- Beleefd zijn naar anderen

VOORBIJGANGERS

- Voorbijgangers moeten eenvoudig kunnen passeren
- Paden bij verzamelplekken vrijhouden
- Fietsen van deelnemers netjes neerzetten

RESPECT VOOR NATUUR

- Van bomen afblijven
- Zorgvuldig met gras omgaan
- Geen rommel maken

KINDEREN VOORRANG

- Geen speeltuin gebruiken als kinderen er willen spelen
- Plaatsmaken als er kinderen langskomen
- Ruimte maken voor recreatieve sporters op sportveldjes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.