Utrechtse daklozen na behandeling vaak terug op straat

© ANP
UTRECHT - De opvang en zorg voor Utrechtse daklozen is ontoereikend. Dat concludeerde de rekenkamer van Utrecht in een vandaag verschenen rapport. Lang niet iedereen krijgt op tijd ondersteuning of de juiste hulp. Ook is het risico op terugval groot.
In 2016 telde Utrecht zo'n 900 mensen die gebruik maakten van de dag- en crisisopvang. Het lukt de gemeente niet om de complexe problemen van veel daklozen te herkennen. Het gaat regelmatig fout bij de opname, waardoor ze andere hulp krijgen dan eigenlijk nodig is.
Er is een fors risico dat daklozen opnieuw dakloos worden.
Rekenkamer Utrecht
"Mede hierdoor is er een fors risico dat daklozen na het behandeltraject terugvallen in problemen en opnieuw dakloos worden", schrijven de onderzoekers. Ongeveer de helft van de mensen die in de nachtopvang slaapt heeft daar al eens eerder een periode overnacht. De Rekenkamer Utrecht adviseert daarom meer ruimte en deskundigheid voor daklozen te regelen.
De gemeente is al bezig de gescheiden dag- en nachtopvang om te zetten naar een gecombineerde 24-uurs opvang. De rekenkamer vindt dat dit meer prioriteit verdient.
Positief is dat er geen wachtlijsten meer zijn voor de nachtopvang. Wel zijn er wachtlijsten voor crisisopvang, verslavingszorg en zorg voor mensen met psychische problemen.
Wachtlijsten belemmeren niet alleen het herstel, ze leiden ook tot verergering van de problemen.
Peter van den Berg - Voorzitter Rekenkamer Utrecht
"Hierdoor komen mensen in de nachtopvang terecht die daarvoor te kwetsbaar zijn", zegt voorzitter van de rekenkamer Peter van den Berg. "Die mensen hebben eigenlijk 24-uurs opvang en begeleiding nodig. Wachtlijsten belemmeren niet alleen het herstel, ze leiden ook tot verergering van de problemen."
Verder concludeert de rekenkamer dat er een gebrek is aan betaalbare woonruimte voor daklozen die het traject hebben afgesloten. Hierdoor blijven mensen langer dan nodig in de nacht- en crisisopvang en blijven de wachtlijsten bestaan.
Ook in de andere drie grote steden schiet de steun aan dak- en thuislozen tekort, werd eerder vandaag al bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.