Grond Westdijk Bunschoten blijkt opnieuw vuiler dan gedacht

Dijkgraaf Tanja Klip verwacht veel overlast en kosten voor de schoonmaak van de Westdijk.
Dijkgraaf Tanja Klip verwacht veel overlast en kosten voor de schoonmaak van de Westdijk. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De vervuilde grond bij de Westdijk in Bunschoten wordt volgend jaar volledig afgegraven en vervangen voor schone grond. Dat heeft het Waterschap Vallei en Veluwe bekend gemaakt in een presentatie voor de pers. De verontreiniging van de dijk blijkt opnieuw ernstiger dan gedacht.
De Westdijk werd enkele jaren geleden verstevigd met grond die achteraf vervuild bleek met zout en zware metalen. Twee weken geleden werd duidelijk dat er ook benzeen in de grond zat. Nu blijkt dat in de grond het zout FRD-902 is aangetroffen, volgens het RIVM een "potentieel zeer zorgwekkende stof".

GEEN RISICO'S

De GGD stelt dat er nauwelijks kans is dat mensen aan de mogelijk kankerverwekkende stof worden blootgesteld, maar het waterschap wil geen risico's nemen. In het gebied wordt landbouw bedreven en Vitens heeft er drinkwaterputten. Van de vier oplossingen die eerder in overweging werden genomen lijkt er daarom maar één over te blijven. Het bestuur van Vallei en Veluwe neemt op 4 juli een formeel besluit over de maatregel.
Duidelijk is volgens het waterschap in ieder geval dat het gebruikte materiaal totaal niet voldeed aan de eisen die bij de aanbesteding waren gesteld. Het afgraven en opnieuw aanbrengen van grond is kostbaar en geeft opnieuw overlast voor omwonenden, stelt dijkgraaf Tanja Klip ontstemd vast. Ze verwacht dat de kosten in de tientallen miljoenen euro's zullen lopen.

DRIEDUIZEND VRACHTWAGENS

De grootste uitdaging wordt echter nog om een geschikte plaats te vinden voor het vervuilde materiaal dat moet worden afgevoerd. Volgens Klip gaat het om 3.000 vrachtwagens grond. Die moeten ergens worden geleegd.
De vervuiling van de Westdijk kwam eind 2016 aan het licht. Sindsdien is het waterschap bezig met het zoeken naar een oplossing. In maart werden vier mogelijke manieren gepresenteerd om de dijk schoon te maken. Het waterschap zou de daarop volgende maanden gebruiken om de risico's, de levensduur en de kosten in kaart te brengen. Nu blijkt dat slechts één van de gepresenteerde methoden geschikt is.

PLANNING

Het waterschap verwacht dat de werkzaamheden pas in 2019 van start kunnen gaan. Tijdens het stormseizoen - van november tot april - werkt het waterschap uit veiligheidsoverwegingen niet aan grote waterkeringen.
Grond Westdijk Bunschoten blijkt opnieuw vuiler dan gedacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.