Amersfoortse voetballer krijgt werkstraf voor zware mishandeling tijdens wedstrijd

© ANP
AMERSFOORT - Een 18-jarige voetballer uit Amersfoort moet 60 uur lang werkstraffen uitvoeren voor poging tot zware mishandeling. Een 26-jarige toeschouwer van de wedstrijd, die in februari uitmondde in een vechtpartij, is vrijgesproken.
Twee leden van de Amersfoortse voetbalvereniging HVC verklaarden vandaag voor de politierechter in Utrecht dat ze "een ruzie tussen de trainer en een speler van de tegenpartij probeerden te beëindigen". Dat liep behoorlijk uit de hand, maar het was nooit de bedoeling om iemand zwaar te mishandelen, aldus de voetballers.
De wedstrijd tussen het Amsterdamse WV-HEDW en HVC verliep zondag 18 februari aanvankelijk in vriendschappelijke sfeer. Maar het draaide uit op een massale vechtpartij, toen twee spelers het met elkaar aan de stok kregen. Uiteindelijk zouden vier Amsterdamse voetballers klappen hebben gekregen, volgens het OM.

KARATETRAP

De 26-jarige zoon van de trainer was toeschouwer bij de wedstrijd. Toen hij zag dat zijn vader, na een incident waarbij een rode kaart werd uitgedeeld, hevig in discussie was met een Amsterdamse speler, wilde hij hem ontzetten en vloerde hij de man met een judoworp. Een van de spelers rende er vervolgens op af en sloeg de man met een harde klap buiten westen.
Het slachtoffer zegt dat de trainerszoon "met een soort karatetrap" op hem af kwam vliegen. Maar andere getuigen, onder wie de grensrechter, spraken dit tegen. Van mishandeling was daarom bij nader inzien geen sprake, meent het OM. De rechter sprak hem daarom uiteindelijk vrij.

SLAAN UIT EMOTIE

De 18-jarige speler die de tegenstander bewusteloos sloeg, zei dat hij uit emotie handelde. Toen zijn vriend en de trainer, die hij als tweede vader beschouwt, belaagd werden: "Ik wilde de ruzie juist sussen, en liep na de klap gelijk weg. Ik schrok me dood toen ik hoorde dat er een ambulance moest komen."
De advocaat van de voetballer deed zelfs een beroep op noodweer, maar daar ging de rechter niet in mee. Hij werd vanwege het uitdelen van de verschrikkelijk harde klap schuldig bevonden aan poging tot zware mishandeling. Voor slaan en schoppen van andere tegenstanders was onvoldoende bewijs.

JEUGDDETENTIE

Vanwege zijn jonge leeftijd werd de Amersfoorter veroordeeld op basis van het jeugdstrafrecht. Hij kreeg 60 uur werkstraf, eventueel te vervangen door 30 dagen jeugddetentie. De twee nachten die hij na de vechtpartij vastzat, gaan daar nog van af. Hij is door de voetbalbond KNVB ook al voor drie jaar geschorst.
De zaak tegen een derde verdachte werd vandaag aangehouden. Om goed te kunnen beoordelen wat de rol van deze 19-jarige speler van HVC precies was, worden extra getuigenverhoren afgenomen. Hij beweert zelf dat hij met een andere speler is verwisseld. De man moet 10 augustus opnieuw voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.