RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Muzikanten brengen 'menselijke maat' terug op intensive care

1/4
UTRECHT - Terwijlhet Largo uit de negende symfonievan Dvorak klinkt pakt mevrouw Wollensdorf de hand van de verpleegkundige naast haar bed. Ze kan niet praten, maar ze wijst op haar hart en haar ogen verraden dat ze gemotioneerd is door het spel van twee violisten op de intensive care in UMC Utrecht.

Het optreden van de muzikanten is onderdeel van MuzIC, een proef met een medische achtergrond. In UMC Utrecht en in het Spaarneziekenhuis in Haarlem wordt muziek ingezet om de sfeer op de afdelingen intensieve zorg te veranderen. Minder klinisch, minder aandacht voor de piepjes van machines en wat meerpositiviteit,is het idee. Stichting Family Centered Intensive Care, de initiatiefnemer achter MuzIC, hoopt dat het project na deze pilot landelijk navolging krijgt.

UVandaag over muziek op de intensive care


INTERACTIE
"De ervaring is dat live muziek meer binnenkomt dan een CD", zegt verpleegkundigeLorette Gijsbers die het project met onder meer medische collega's en musiciheeft opgezet. "Dat heeft te maken met de uitstraling van de muzikant opde patint en omgekeerd. Die interactie is er heel duidelijk."

Muziek op de intensive care van het UMC Utrecht - 1


De eerste bevindingen zijn positief. Muziek helpt pijn en angst terug te dringen, wijst onderzoek uit enbenvloedt bloeddruk, hartslag en ademhaling. Ook mevrouw Wollensdorf wordt er rustiger van;op een monitor is te zien dat haar hartslag daalt wanneer de violistenbij haar bed staan te spelen. Als het stuk klaar is schrijft ze met grote letters n woord op een notitieblok: "Geweldig."

De intensive care is de enige afdeling waar je verstoken bent van muziek. De menselijke maat keert nu terug."
Suzanne Groot - violist MuzIC

RUSTIGER
Violist Suzanne Groot was bijna twintig jaar geleden zelf patint op een intensive care. Haar vader draaide daar muziek voor haar. "De een is wat verder weg dan de ander", vertelt ze, "maar mensen die daar met hun ogen dicht liggen krijgen meer mee dan je denkt, is mijn ervaring. "Je ziet dat ze rustiger worden en ook voor familieleden en zelfs voor IC-verpleegkundigen kan het heel mooi zijn. De intensive care is normaalde enige afdeling in een ziekenhuis waar je verstoken bent van muziek. De menselijke maat keert daar nu terug."

De muzikanten die bij MuzIC worden ingezet moeten tegen een stootje kunnen. "Het is heel anders dan op een podium voor een groot publiek", zegt violist en muziektherapeut Maria Eldering. "Bij een ziekenhuisbed kijk je hoe iemand reageert. Het is heftig, maar als je musiceert komt dat niet direct binnen. Pas als je thuis terugdenkt aan wat je allemaal hebt beleefd, wordt het wel emotioneel."

INDRUKWEKKEND
Gijsbers realiseert zichgoed dat ze nogal wat van de musici vraagt. "Er kunnen op een IC plotseling heftige dingen gebeuren. Voor iemand die hier niet zo vaak komt kan dat behoorlijk indrukwekkend zijn. In Engeland, waar al ervaring met muziek op de intensieve zorg is opgedaan, is daar zelfs een hulplijn vooropgezet."

Muziek op de intensive care van het UMC Utrecht - 2


Violisten Suzanne en Maria zijn voorlopig onvermoeibaar. Een duo van Mozart staat op de lessenaar. Mevrouw Wollensdorf geniet.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -