Standbeeld van Jan van Nassau gemeentelijk monument

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het Utrechtse college van Burgemeester en Wethouders heeft het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein aangewezen als gemeentelijk monument. Eerder werd al bekend dat het beeld toch op zijn huidige plek blijft staan.
De gemeente wilde het beeld in een hoekje van het plein zetten, maar dat voorstel stuitte op veel kritiek, onder meer van de Stichting Cuypersgenootschap. Die stichting heeft in december vorig jaar ook een verzoek ingediend bij de gemeente om het beeld aan te wijzen als gemeentelijk monument.
"Het feit dat het beeld al sinds 1883 op de oorspronkelijke plek op het Domplein staat, is uniek," aldus wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten). "Dat het beeld nu een gemeentelijk monument is, is goed voor het behoud van dit erfgoed. Hopelijk leren ook toekomstige generaties over de betekenis van dit beeld, op deze plek."
Graaf Jan van Naussau was een jongere broer van Willem van Oranje en was initiatiefnemer van de Unie van Utrecht die in 1579 werd ondertekend. Om die reden staat het standbeeld al sinds 1883 op het Domplein, nabij de plek van de ondertekening. In de Unie van Utrecht, dat wordt gezien als de eerste Nederlandse grondwet, spraken de Nederlandse gewesten af samen te strijden tegen de Spanjaarden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.