Kabinet stelt Rusland aansprakelijk voor MH17

Het gedenkteken op Vliegbasis Eindhoven
Het gedenkteken op Vliegbasis Eindhoven © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken
"Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden", aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord "onherstelbaar leed" teweeg heeft gebracht.
Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. "Maar deze trajecten kunnen elkaar wel wederzijds versterken'', aldus de minister.
"Voor Nederland en Australië staat vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald", schrijft Blok. Hij haalt daarvoor de conclusies aan van het JIT, het internationale team dat de toedracht van de ramp onderzoekt. Dat acht bewezen dat de raket afkomstig was van een Russische legerbasis.
Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Onder de slachtoffers waren veel inwoners van de provincie Utrecht. Minister Blok vroeg de nabestaanden  geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten "voor de feiten boven tafel zijn".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.