Leegloop privacywaakhond wordt Aleid Wolfsen aangerekend

De voormalige burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen
De voormalige burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen © ANP
UTRECHT - De Autoriteit Persoonsgegevens heeft te maken met interne onrust en een uittocht van medewerkers. De autoritaire bestuursstijl van de voormalige burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen zou hier aan ten grondslag liggen.
"Hij weet het zelf altijd beter", vertelt een anonieme bron aan het Financieele Dagblad, dat vandaag over de onrust binnen de privacywaakhond schrijft. Wolfsen trad in 2016 aan als bestuursvoorzitter bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De voormalige Utrechtse politicus zou een autoritaire bestuursstijl hebben en nooit informatie vragen aan deskundigen.
De krant schrijft dat de AP gebukt gaat onder interne onrust. Er zou sprake zijn van bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen, wat ten koste zou gaan van de slagkracht, terwijl nu net de nieuwe privacyregels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht zijn geworden.
Wolfsen zou niet naar de mening van collega's luisteren. De enige die hem nu en dan zou tegenspreken, is het andere bestuurslid Wilbert Tomesen. Maar omdat het bestuur slechts twee leden telt, zouden de stemmen vaak staken. Wolfsen zou in dit geval gebruikmaken van zijn bevoegdheid de doorslaggevende stem uit te brengen.

NIET VREEMD

De privacywaakhond zegt dat het vanwege de veranderingen die de organisatie doormaakt, niet vreemd is dat een aantal medewerkers, "veelal mensen die al geruime tijd voor de Autoriteit Persoonsgegevens werkten", elders een baan heeft aanvaard. De markt voor privacy-experts is krap "en onze mensen zijn gewild'', aldus de AP.
Met de nieuwe privacywetgeving krijgt de waakhond er nieuwe taken en bevoegdheden bij. De afgelopen tijd groeide het aantal voltijdsbanen er van 72 naar 123.
De AP schrijft in de reactie over de veranderingen binnen de organisatie, waaronder de flinke groei in het personeelsbestand, dat die met extern advies tot stand zijn gekomen. "Een dergelijke transitie brengt discussies met zich mee in het bestuur.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.