Defensie opent graven op Ereveld Loenen

De poort naar het Ereveld in Loenen
De poort naar het Ereveld in Loenen © Flickr
SOESTERBERG - De bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht gaat samen met de Oorlogsgravenstichting 103 graven op het Ereveld in Loenen (Apeldoorn) openen. Het gaat om rustplaatsen van Nederlandse oorlogsslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.
Volgens een woordvoerster van Defensie worden de stoffelijke resten opgegraven en naar Soesterberg gebracht. Daar wordt een DNA-profiel gemaakt. Nabestaanden van oorlogsslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist zijn, worden opgeroepen om DNA af te staan.

DWANGARBEID

In het bijzonder wordt gezocht naar familie van slachtoffers die destijds tijdens dwangarbeid in Duitsland zijn gestorven. Met behulp van moderne technieken, die er niet waren toen de militairen sneuvelden, hoopt de dienst familiebetrekkingen te vinden.
Omdat de slachtoffers nu al 73 jaar op het ereveld liggen en ook hun kinderen, broers of zussen inmiddels oud zijn, is het volgens Defensie "de ultieme poging'' om de onbekenden hun naam terug te geven. Het onderzoek kan enkele jaren gaan duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.