Brunner door de Bocht: Een bus rijden, hoe moeilijk is dat?

UTRECHT - Het is een zonnige dag voor Edo: hij mag een dagje ervaren hoe het is om een stadsbus te besturen. Hij krijgt een spoedcursus van een ervaren rot.
Opgetogen vertrekt Edo naar het garageterrein van de U-OV, het Utrechtse vervoersbedrijf. Daar ontmoet hij Ron Molenaar, die zelf al 37 jaar op de bus rijdt, waarvan een groot deel van de tijd als instructeur. Ron laat Edo in drie verschillende bussen rijden.
De eerste bus is een simpele bus, waar toch al heel wat bij komt kijken om die goed te besturen. Zo moet Edo wel even wennen aan het feit dat je als bestuurder 2,5 meter voor de voorwielen zit. Ter vergelijking: in een personenauto zit je achter de voorwielen.

HARMONICABUS

De grootse bus is de dubbelgelede harmonicabus, die 25 meter lang is! Edo kan zijn geluk niet op, maar ontdekt dat het nog niet zo makkelijk is om zo'n ding te besturen. Vóóruit is al een hele opgave; de twee assen zijn meesturend, wat een heel andere manier van rijden is en bijsturen met zich mee brengt. Of je dan nog de bocht door komt, zonder een stoepje te raken, is nog maar de vraag.

ACHTERUIT

Achteruit rijden is met de dubbelgelede bus het meest moeilijke. Waar Edo juist leert dat met een enkelgelede bus 'links rechts is', is het bij de dubbelgelede bus weer andersom! Met het puntje van zijn tong uit de mond probeert Edo de opdrachten te volbrengen, maar of dat lukt...?
Brunner door de bocht wordt dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Een blije Edo achter het stuur van een bus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.