Vader Anne Faber wijt dood dochter aan justitie

© Het Huis Utrecht
UTRECHT - De vader van Anne Faber wijt de dood van zijn in september vermoorde dochter aan justitie. Volgens Wim Faber heeft het hof signalen bij de verdachte Michael P., die al vastzat voor een eerdere verkrachtingszaak, genegeerd.
In een open brief in de Volkskrant roept Faber oud-voorzitter Rinus Otte, de voorzitter van het gerechtshof die de straf voor P. verlaagde, zijn functie als procureur-generaal neer te leggen. Hij spreekt hem rechtstreeks aan:
"Mijnheer Otte, ik acht u, als voorzitter van het hof in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak."
De moord op onze Anne had voorkomen kunnen worden
Wim Faber, vader van Anne
"Juist vanwege het hoge recidiverisico en de diverse signalen hadden wij als samenleving meer mogen verwachten van het gerechtshof."
Volgens Faber hadden de verkrachting en de moord op Anne voorkomen moeten en kunnen worden. "Tot deze pijnlijke conclusie kom ik nadat ik de openbare stukken van de rechtszaak tegen P. in 2010 en het hoger beroep in 2012 heb bestudeerd", schrijft Faber in zijn brief. 

GEEN REACTIE JUSTITIE

Justitie wil niet reageren op de brief van Wim Faber. Otte kan zich voorstellen dat er bij Faber allerlei gevoelens leven over de verdachte Michael P. en zijn veroordeling voor twee eerdere verkrachtingen, maar hij wil er niet op ingaan.

VERMISSING

De vermissing van Anne Faber hield Nederland twee weken in zijn greep. Een jonge vrouw die vertrekt voor een fietstocht, waarvan ze nooit is thuisgekomen. 13 dagen lang was Anne Faber spoorloos.
Michael P. komt in beeld als verdachte, en bekent later dat hij haar van haar fiets heeft getrokken, verkracht en gedood en daarna haar lichaam begroef in Zeewolde. De man uit Zeewolde verkrachtte in 2010 twee meisjes in Nijkerk. Omdat hij weigerde mee te werken aan psychisch onderzoek, kreeg hij geen tbs opgelegd. De man zou dit jaar voorwaardelijk klaar zijn met zijn straf in de Nijkerkse zaak. Jusititie wil echter dat hij de straf hiervoor nu alsnog uitzit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.