Slingers voor de jarige F.C. Donders

© Marije Lieuwens
UTRECHT - Tweehonderd jaar geleden werd op 27 mei de Utrechtse wetenschapper Franciscus Cornelis Donders (1818-1889) geboren. Op zijn verjaardag vandaag werd zijn standbeeld op het Janskerkhof volgehangen met slingers en mochten bewoners van de FC Dondersstraat gratis naar het Universiteitsmuseum
Ook op het graf van wereldberoemde oogarts en hoogleraar op de begraafplaats Oud-Zuilen werden bloemen geplaatst. "F.C. Donders is geen voetbalteam, zoals sommige mensen wellicht vermoedden", vertelt conservator aan het Universiteitsmuseum Utrecht Reina de Raat.
FC Donders is geen voetbalteam
Reina de Raat
"Donders deed eind 19e eeuw grote ontdekkingen over de werking van het oog. Hij ontwikkelde diverse testen zoals op het gebied van kleurenblindheid. Mede dankzij zijn onderzoek begrijpen we nu precies hoe het oog werkt. Bijvoorbeeld als je in de verte of juist van dichtbij niet goed ziet".
Het Universiteitsmuseum heeft een bijzondere verzameling van door Donders ontwikkelde objecten in de collectie. Een aantal van deze instrumenten zijn te zien in het museum. Bewoners van de Utrechtse F.C. Donderstraat kregen een gratis toegangsbewijs om de collectie te bewonderen. 
Slingers en bloemen voor jarige F.C. Donders
De Utrechtse wetenschapper staat dit jaar extra in de belangstelling in het zogeheten Dondersjaar. Het hele jaar zijn er in het Universiteitsmuseum Utrecht en op de Universiteit Utrecht bijeenkomsten en lezingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.