BOVAG: snelle e-bike moet van de rijbaan en weer op het fietspad

"Automobilisten zijn ook niet gewend aan fietsers op de rijbaan. Daardoor komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties", aldus de BOVAG.
"Automobilisten zijn ook niet gewend aan fietsers op de rijbaan. Daardoor komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties", aldus de BOVAG. © ANP
BUNNIK - De verkoop van de speed pedelec, een elektrische fiets die extra hard kan, stagneert. De snelle fietsen hebben een brommerstatus en moeten daarom in de bebouwde kom op de autorijbaan. "Dat schrikt potentiële kopers af".
Dat stelt brancheorganisatie BOVAG, gevestigd in Bunnik. "Automobilisten zijn ook niet gewend aan fietsers op de rijbaan. Daardoor komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties", stelt voorzitter Bertho Eckhardt.
De speed pedelecs kunnen een snelheid van ruim 40 kilometer per uur bereiken. Daarom hebben de fietsen een brommerstatus gekregen en daarmee moeten ze aan dezelfde verkeersregels voldoen.
Vorig jaar werden er voor het derde opeenvolgende jaar ongeveer 3.500 van de fietsen verkocht. Volgens BOVAG worden er ook dit jaar niet veel verkocht. "In plaats van deze snelle elektrische fietsen zoveel mogelijk te faciliteren, worden er juist obstakels opgeworpen", meent Eckhardt. Volgens hem blijft een speed pedelec een fiets "en die hoort wat ons betreft sowieso op het fietspad thuis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.