"Veel zonnebrandsprays bieden slechte bescherming"

Twee van de geteste sprays bleken "regelrechte afraders".
Twee van de geteste sprays bleken "regelrechte afraders". © Pixabay
UTRECHT - Met de warme dagen van nu is het devies: goed insmeren. Maar niet alle zonnebrandcrèmes bieden de bescherming die ze op het etiket beloven, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
De belangenvereniging testte vijftien producten met factor 30 op bescherming tegen uv A- en ub B-straling, gebruiksgemak en etiket. Twee van de sprays bleken "regelrechte afraders". Lucovitaal bleek in plaats van de beloofde factor 30 slechts factor 19 te zijn en bij Australian Gold was dat zelfs maar factor 15. Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat deze spray onvoldoende zou beschermen tegen uv A-straling.
Verder waren er zeven producten die allergenen bleken te bevatten, die voor irritatie kunnen zorgen bij mensen met een gevoelige huid. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.

BLIND VERTROUWEN

"Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren", stelt Consumentenbond-directeur Bart Combée. 
"Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.