Margreet: Bij de woongroep Emmaus Haarzuilens

© RTV Utrecht
HAARZUILENS - De komende zeven weken is Margreet te gast bij de woonwerkgemeenschap Emmaus in Haarzuilens. Veel mensen kennen de Emmaus vooral als tweedehandswinkel, maar deze vestiging is geen gewone winkel: in Haarzuilens zijn de collega's namelijk ook huisgenoten. De groep deelt een groot woonhuis op het terrein.
Hoe is het om je collega's ook tegen te komen als je net de douche uitstapt om half 8 's ochtends? Jos, de nestor in Haarzuilens, zegt lachend: "Het leukste van wonen in een woongroep is dat je nooit alleen bent. Het mínst leuke van wonen in een woongemeenschap is trouwens óók dat je nooit alleen bent. Wonen in een woongroep is niet voor iedereen weg gelegd, ik ben benieuwd wat Margreet er straks na zeven weken van vindt!"
Het dorp Haarzuilens en de Emmaus hebben een warme band. Al in 1966 stelt de toenmalige barones Van Zuylen van Neijevelt een deel van het landgoed van Kasteel de Haar beschihkbaar aan de grondlegger van Emmaus, Abbé Pierre. De eerste Nederlandse Emmausgroep kon van start in een voormalige varkensstal aan de rand van het landgoed. De varkensstallen zijn verdwenen en maakten plaats voor loodsen en een groot woonhuis.
Margreet: "Het is een werkelijk prachtige plek, zo vlak bij het bos en het kasteel. Misschien nog wel mooier is het werk dat er gedaan wordt: met het ophalen van al die tweedehandsspullen en de verkoop daarna bedruipt de groep zichzelf volledig. Stérker nog, er blijft zo'n 150.000 euro per jaar over om weg te geven aan goede doelen."
Wonen bij je collega's, Emmaus Haarzuilens
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.