Royal HaskoningDHV en AFAS in de race voor Koning Willem I Prijs

© Koning Willem I Stichting
AMERSFOORT/LEUSDEN - AFAS Software in Leusden en Royal HaskoningDHV in Amersfoort maken kans op een prestigieuze ondernemersprijs. Vanavond worden de winnaars van de Koning Willem I Prijs bekendgemaakt. De onderscheiding wordt om het jaar uitgereikt aan daadkrachtige bedrijven.
De Koning Willem I Prijs gaat elke twee jaar naar een onderneming in de categorie Grootbedrijf en een in de categorie Midden- en Kleinbedrijf. Ook is er een plaquette voor een bedrijf dat uitblinkt in duurzaamheid.

JURY

De jury moet veel verschillende ondernemingen vergelijken en dat is lastig, vertelt directeur Romy Blankenspoor van de Koning Willem I Stichting. "Natuurlijk bekijken we of de onderneming financieel stabiel is. De criteria die we hanteren zijn durf, duurzaamheid, daadkracht en innovatie en dat verschilt natuurlijk enorm per onderneming.
Erevoorzitter van de onafhankelijke stichting is koningin Máxima, die ook bij de vergadering was waarin de finalisten werden gekozen. Behalve AFAS en Royal HaskoningDHV dingt ook Eska BV uit Sappemeer mee in de categorie Grootbedrijf.

EEUWIGE ROEM EN NETWERKEN

Geld speelt geen rol bij het winnen van de Koning Willem I Prijs, vernoemd naar 'koning-koopman' Willem I die in de eerste helft van de negentiende eeuw in de Nederlandse economie en handel investeerde. "Bij ons win je geen grote geldbedragen", legt Blankenspoor uit. "Ik zeg altijd dat je eeuwige roem wint. Het prestigieuze karakter van de prijs opent deuren naar nationale en internationale netwerken die anders misschien gesloten blijven. Ook intern heeft het effect op de medewerkers en die trots is ook belangrijk."
"Netwerken is geïnspireerd worden", aldus Blankenspoor. "Daar is de prijs ook voor bedoeld, om de BV Nederland te stimuleren en te inspireren.

DINER

Zelf draagt de Koning Willem I Stichting, die sinds 1958 prijswinnaars aanwijst, ook bij aan het contact tussen ondernemers. "We proberen alle winnaars bij elkaar te houden, bijvoorbeeld door een winnaars-diner in het jaar dat we niet uitreiken. Voor de CEO's die we uitnodigen is dat ook een manier om te netwerken."
Directeur Koning Willem I Prijs op Radio M Utrecht
Vanavond in Nijmegen horen AFAS en Royal HaskoningDHV of hun directeuren volgend jaar welkom zijn bij het diner. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer en voorzitter van de Koning Willem I Stichting Klaas Knot reiken de prijzen uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.