Utrechtse 'thuiskerk' van kardinaal Eijk moet deuren sluiten

De wijding van twee bisschoppen in de Sint Catharinakathedraal in 2010.
De wijding van twee bisschoppen in de Sint Catharinakathedraal in 2010. © Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - De Utrechtse Sint Catharinakathedraal, beter bekend als de Catharijnekerk, gaat hoogstwaarschijnlijk dicht. Dat zeggen de betrokken partijen tegen RTV Utrecht. De bisschopskerk van de aartsbisschop van Utrecht moet bij museum Catharijneconvent worden gevoegd. De katholieke geloofsgemeenschap in Utrecht ziet geen alternatief voor dit plan vanwege de "ernstige kaspositie" en wil het voorstel binnenkort voorleggen aan kardinaal Wim Eijk.
De sluiting ligt gevoelig omdat de Sint Catharinakathedraal de bisschopskerk is van de aartsbisschop van Utrecht, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Nederland. Op dit moment is dat Wim Eijk.

THUISKERK

Riet Blom-Van Oostrum, vice-voorzitter van het samenwerkingsverbond van Utrechtse katholieke gelovigen, legt uit wat de kathedraal bijzonder maakt: "Bisschopskerk wil zeggen dat het de kerk is waar de bisschop rechtstreeks aan verbonden is. Dat is waar de priesters worden gewijd. De Hoogfeesten als Pasen, Pinksteren, Kerstmis: bij die vieringen gaat de kardinaal ook voor. Het is echt de thuiskerk van de bisschop." Er zijn zeven bisdommen in Nederland, elk met een eigen kathedraal.
De kathedraal is de 'eigen' kerk van de aartsbisschop van Utrecht en vormt daarmee het hart van het bisdom, ja van katholiek Nederland.
Website Catharinakathedraal
Als de kerk sluit, zal een andere kerk tot bisschopskerk van Utrecht moeten worden benoemd. De samenwerkende parochies in Utrecht stellen de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht voor: "Als je kijkt naar kerkbezoek, vitaliteit van de gemeenschap en bijdragen, dan is de Augustinus een stuk goedkoper dan de Catharinakerk."

PIJNLIJK PROCES

De verhuizing is een triest moment voor mensen die soms al hun hele leven naar deze kerk gingen, aldus Blom-Van Oostrum. "Zeker voor de gelovigen is dit een pijnlijk proces. Bij veel vaste gelovigen is dit een kerk die in familieverband veel emotionele waarde heeft. Bij sommige families zijn hier generaties lang kinderen gedoopt en huwelijken gesloten."
Een katholieke kerk sluiten is nog niet makkelijk. De parochie gaat de sluiting nu voorstellen aan de bisschop die dit verzoek weer moet voorleggen aan het Vaticaan in Rome. Daar wordt besloten of de kerk dicht kan. De kerk wordt dan aan de eredienst onttrokken. Dit proces kan enkele maanden tot een jaar duren.

MUSEUM UITBREIDEN

Museum Catharijneconvent kijkt uit naar de mogelijkheid om de kerk, die naast het museum staat, over te nemen. Directeur Marieke van Schijndel tegenover RTV Utrecht: "Het museum groeit en bloeit. Het museumcomplex is ingericht voor 100.000 bezoekers maar we hadden vorig jaar 150.000 bezoekers. Dus je kunt je voorstellen dat het voor ons aantrekkelijk is om te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Als je dan kijkt naar de kathedraal, die onderdeel is van hetzelfde Middeleeuwse kloostercomplex als Museum Catharijneconvent, dan gaat het om een geweldige kans."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.