"Vuelta heeft minder allure dan Tour de France, maar moet wel miljoenen kosten"

Statenlid Osman Suna (l.) vanmorgen op de Utrechtse Heuvelrug.
Statenlid Osman Suna (l.) vanmorgen op de Utrechtse Heuvelrug. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht vergadert vandaag over de mogelijke komst van de Vuelta naar de regio. Gedeputeerde Pim van den Berg heeft er 2,1 miljoen euro voor over, maar de provinciale staten schrikken van dat bedrag.
Vanuit Utrecht wordt gelobbyd om de wielerronde van Spanje over twee jaar in Utrecht te laten starten, net als eerder de Giro d'Italia en de Tour de France. De totale bijdrage in zowel de provincie Noord-Brabant als de provincie Utrecht zou neerkomen op zo'n negen miljoen. Utrecht zou de eerste stad ter wereld kunnen worden waar 'de grote drie' - de Giro (2010), de Tour (2015) en de Vuelta (mogelijk 2020) - van start zijn gegaan.
Met alle respect, maar de uitstraling van de Tour de France is vele malen groter dan die van de Vuelta
Osman Suna - PvdA-statenlid Utrecht
Het dagelijks bestuur van Utrecht wil er 2,1 miljoen aan uitgeven, maar daar moeten de fracties in de statenvergadering nog wel mee instemmen. Eerder bleek al dat de voltallige oppositie dat veel te veel geld vindt. Ze vragen zich af of de positieve effecten die worden beloofd wel opwegen tegen de kosten.
De PvdA stelt zich vanmiddag dan ook kritisch op. "Met alle respect, maar de uitstraling van de Tour de France is vele malen groter dan die van de Vuelta", zegt het Soester statenlid Osman Suna tegen RTV Utrecht. "Daar hoefden we maar 3,5 ton aan bij te dragen. En nu is deze wielerronde wel een van de grote drie, maar met minder allure dan de Tour, en deze kost dan 2,1 miljoen. Dat staat niet tegenover elkaar."
Voor Suna is de afweging eenvoudig als de beloofde meerwaarde niet beter wordt onderbouwd. "De PvdA is voor grote evenementen, voor toerisme en voor het internationaal op de kaart zetten van Utrecht, maar niet voor die prijs. Gaan we zoveel geld uitgeven voor een paar dagen plezier in een kleine doelgroep, of kiezen we voor het algemeen belang? Voor dat bedrag kunnen we ook zelf een leuk evenement organiseren."
In een commissievergadering vanmiddag willen de statenfracties meer weten over de verwachte meerwaarde van de Vuelta en het miljoenenbedrag dat ermee gemoeid is. Op 11 juni nemen de Provinciale Staten er een besluit over. Suna zegt dat gedeputeerde Van den Berg zijn best moet doen om de oppositie te overtuigen. "Er is meer duidelijkheid nodig en anders zijn we sowieso tegenstander."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.