Verzet tegen sloop historische arbeiderswoningen Zeist

De woningen in Zeist.
De woningen in Zeist. © RTV Utrecht
ZEIST - Oud, niet klimaatbestendig en gehorig. De woningen aan de Cornelis Schellingerlaan, Ridderschapslaan en Jacoba van Beierenlaan in Zeist moeten daarom volgens woningcorporatie Woongoed Zeist gesloopt worden voor nieuwbouw. "Woningen zoals deze zijn uniek in Nederland, slopen is echt onbegrijpelijk", zegt het Cuypersgenootschap.
De woningcomplexen in de wijk Griffensteijn zijn in de jaren '50 bedacht door architect Jan Wils. Hij tekende ook het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Al zijn panden zijn inmiddels zwaar beschermde monumenten", zegt Norman Vervat van het Cuypersgenootschap, een club die zich inzet voor behoud van oude gebouwen. "Dit is typisch zo'n naoorlogse wijk waar in hoog tempo woningen gebouwd zijn om het tekort op te vangen. De witte complexen liggen in een buurt waar ook vrijstaande huizen zijn neergezet. Het idee was dat ook arbeiders in een groene omgeving moesten wonen. Dat erfgoed slopen is een doodzonde."

GRIJZE BLOKKEN

Op de Cornelis Schellingerlaan staan net als op de Ridderschapslaan en Jacoba van Beierenlaan naast de witte Wilscomplexen ook zogenoemde Airey-woningen. Gebouwd naar Engels voorbeeld. "Die staan ook op de nominatie om gesloopt te worden", vertelt Vervat. "Terwijl renoveren ook kan. Dat is in Amsterdam en Amersfoort al gebeurd en was uiteindelijk goedkoper dan slopen en nieuwbouw. De huizen kunnen geïsoleerd en opgeknapt worden. Er wordt blijkbaar niet naar gekeken door de corporatie."

RENOVEREN ONMOGELIJK

Volgens woningcorporatie Woongoed Zeist is renoveren en sloop en nieuwbouw qua prijs vergelijkbaar. "Maar bij renovatie krijg je het huis niet zo mooi als nieuwbouw. Dat kan bijna niet. De woningen worden bij een opknapbeurt kleiner omdat we muren moeten gaan isoleren en technische middelen moeten worden ingebouwd om het huis klimaatneutraler te krijgen. We doen ons best het karakter van de wijk niet aan te tasten als we nieuwe woningen gaan bouwen. Daarnaast komen huurders gewoon weer terug op hun plek en betalen ze dezelfde huur als nu het geval is. We zijn er om betaalbare huurwoningen aan te bieden. Zorg voor monumenten is een andere tak van sport."

IN ACTIE

Het merendeel van de bewoners van de flats wil de woningen behouden. Jelle Schöttelndreier zegt dat Woongoed Zeist informatie achterhoudt. Bijvoorbeeld dat er wel degelijk toestemming van de bewoners moet zijn om hier te gaan slopen. "Daarom zijn we een actie gestart om zoveel mogelijk te laten weten wat de regels zijn en dat we als huurders in verzet moeten komen om dit tegen te houden."
Het Cuypersgenootschap steunt ze. "We willen renovatie in plaats van sloop. We gaan voor een oplossing waar iedereen tevreden mee is, maar als het moet procederen we samen met de bewoners tot aan de Raad van State om dit tegen te houden", aldus Vervat.

GEMEENTE

De nieuwe gemeenteraad neemt binnenkort een beslissing of de monumentenstatus op de huurwoningen in de wijk wordt geschrapt. Eerder stond de Zeister politiek daar niet onwelwillend tegenover, maar het werd over de verkiezingen heen getild. Welke kant het nu op gaat is niet duidelijk. Feit is wel dat Zeist zoveel mogelijk huurwoningen klimaatneutraal wil hebben. Om dat voor elkaar te krijgen lijkt sloop en nieuwbouw de beste oplossing. Maar de dreiging van jarenlange procedures kan de hele plan enorm veel vertraging laten oplopen. "En dat is ook niet wat we willen", zegt huurder Schöttelndreier. "We zijn het met de corporatie eens dat er in ieder geval iets moet gebeuren aan de woningen."
Bewoners van de monumentale huizen in verzet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.