Zo kom je de plaknachten prettig door

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het was afgelopen nachten ongelooflijk warm, met records voor mei. Veel mensen slapen daardoor beroerd. Hoe kom je die plaknachten zo aangenaam mogelijk door? Hier een aantal praktische tips, van slaapspecialist Winni Hofman.

DE VENTILATOR

De ventilator is een geweldig apparaat om de slaapkamer te koelen, maar veel mensen gebruiken hem verkeerd, vertelt Hofman: "Die ventilator moet je niet tegen je hoofd zetten, maar naar het raam richten. En daar kan je dan bijvoorbeeld een nat laken voor hangen, of iets anders ervoor plaatsen, zoals bijvoorbeeld flessen met koud gevuld water. Zodat het echt koele lucht is. Dus de omgeving moet koeler worden, niet je lijf."
Wie de ventilator wel op z'n snufferd zet, kan met lastige symptomen te maken krijgen volgens de slaapexpert: "Dan heb je kans dat je de volgende ochtend wakker wordt met een uitgedroogde keel en misschien wel een loopneus, door die doorlopende wind. Je hebt gewoon kans om een beetje ziek te worden. Die droge lucht moet je echt niet rechtstreeks op je gezicht zetten."
Zet de ventilator niet op de hoogste stand, een licht briesje is voldoende
Slaapspecialist
Zet de ventilator sowieso beter niet te hard, zegt Hofman: "Je hoeft hem zeker niet op de hoogste stand te zetten, een licht briesje is al voldoende. Dan heb je als bijkomend voordeel dat het apparaat ook minder lawaai maakt. Wie het geluid echt niet aankan, kan ook nog voor oordoppen kiezen."

LAKEN

Veel mensen vinden het prettig om onder iets te slapen. Open deur: gooi dat dekbed maar weg: "Wat let je om dat dekbed eruit te trekken en alleen maar de hoes te gebruiken bijvoorbeeld. Ook dat levert weer wat extra verkoeling op."
Tot slot benadrukt de slaapspecialist het raam open te zetten. Het geeft verkoeling, maar brengt ook 'goede' lucht. "Geen droge lucht, zoals die de ventilator voortbrengt." En dan maar hopen dat de muggen je nachtrust niet komen verstoren...
Dus slaap lekker vannacht. Je zal de tips nodig hebben, want het is de warmste 28 mei ooit gemeten, met 28,5 graden in De Bilt. En morgen fris weer op (maar dan wordt het weer plakkerig warm)...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.