Vogelbescherming Zeist: 'Voorkom vogelsterfte, gebruik geen gif'

ZEIST - De Vogelbescherming Nederland waarschuwt mensen voor het gebruik van gif in hun tuin. De vogelclub uit Zeist komt met dit advies na de massale aandacht voor de kool- en pimpelmezensterfte. Het overlijden van de vogeltjes zou te maken hebben met het bestrijden van de buxusrups.
Jip Louwe Kooijmans, van de Vogelbescherming zegt dat er geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het gif voor vogels. "En dat onderzoek gaan we ook niet doen", legt de stadsvogeldeskundige uit. "Het lijkt me duidelijk dat gif gebruiken geen goed idee is."

VOGELOPVANG

Vorige week bleek dat meerdere vogelopvangcentra
worden met jonge kool- en pimpelmezen. Hoewel de vogelvrienden geen bewijs hebben, vrezen ze dat dit te maken heeft met het gif dat gebruikt wordt om de buxusrups en -mot te bestrijden.
Volgens de Vogelbescherming voeren vooral mezen hun jongen met rupsen. Het is dus mogelijk dat een deel van de sterfte van de dieren te maken heeft met het gif. Deze vermoedens worden versterkt door de meldingen dat er hele nestjes kool- en pimpelmezen ongeveer tegelijkertijd overlijden. "De buxusmot is in opmars en wat massaal voor handen is, dat voeren de mezen aan hun jongen", stelt Louwe Kooijmans.

ONDERZOEK

Meer kennis over de invloed van gif op tuinvogels is volgens Louwe Kooijmans wenselijk. Toch gaat de Vogelbescherming vooralsnog geen onderzoek doen. "We weten al een oplossing voor dit probleem", legt de deskundige uit: "Gebruik geen gif."
Bovendien moet, volgens Louwe Kooijmans, nog blijken of er daadwerkelijk meer mezen sterven dan andere jaren. "Dat blijkt vaak pas achteraf." De massale meldingen over kool- en pimpelmezensterfte kunnen volgens hem ook ontstaan omdat er meer aandacht voor is. "Soms worden jonge meesjes ook te vroeg bestempeld als wees", legt Louwe Kooijmans uit. "Soms zijn de ouders gewoon vlakbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.