Instellingen

Start Vuelta in Utrecht nog geen gelopen race

Na de Giro in 2010 en de Tour in 2015 zou de Vuelta de derde grote wielrronde zijn die in Utrecht start.
Na de Giro in 2010 en de Tour in 2015 zou de Vuelta de derde grote wielrronde zijn die in Utrecht start. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De provinciepolitiek heeft nog veel moeite met het plan om de beurs te trekken voor opnieuw een grote internationale wielerronde in de regio. In een commissievergadering bleek dat zowel de oppositie als coalitiepartijen 2,1 miljoen euro veel geld vinden als bijdrage aan de start van de Vuelta in Utrecht in 2020.
Vooral coalitiepartij GroenLinks lijkt de huid duur te willen verkopen. De partij wil van gedeputeerde Pim van den Berg (D66) de toezegging dat de provincie sneller investeert in de 'gewone' fietser in de provincie, bijvoorbeeld door betere fietspaden of een evenement als 'het jaar van de fiets'. Van den Berg wilde daar vanmiddag nog geen 'ja' op zeggen.
"De bijdrage voor de Vuelta is heel fors", zegt GroenLinks-statenlid Huib van Essen. "We staan daar nog steeds kritisch tegenover. Maar we beseffen ook wel dat het een kans is om Utrecht als fietsprovincie op de kaart te zetten." Ook coalitiepartij CDA noemde het gevraagde bedrag van 2,1 miljoen euro "een flinke kluif".
Toen een aantal weken geleden bleek dat vrijwel alle statenfracties kritiek op het voorstel van Van den Berg hadden, kreeg de gedeputeerde meer tijd om voor draagvlak en medewerking van gemeenten te zorgen. Die lobby vanuit de provincie lijkt vooralsnog weinig vruchtbaar.
Op 11 juni stemmen de Provinciale Staten over het voorstel. Van den Berg heeft nog twee weken om zijn politieke vrienden en vijanden te overtuigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.