"Houten moet opdraaien voor schade Veilig Thuis"

© ANP
HOUTEN/UTRECHT - De gemeente Houten wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die de familie Gregorius heeft geleden door het optreden van Veilig Thuis Utrecht. Dat heeft de advocaat van de familie vandaag bekend gemaakt.
De familie Gregorius heeft drie kinderen die veel zorg nodig hebben. Na een valse beschuldiging van kindermishandeling besloot de gemeente Houten een groot deel van de zorg voor de familie stop te zetten. De familie kreeg in de periode daarvoor zorg in natura, maar ook Persoonsgebonden budgetten.
Recent kreeg de familie gelijk van het Medische Tuchtcollege, de vertrouwensarts van Veilig Thuis was haar boekje te buiten gegaan. Er was bij de familie in het geheel geen sprake van kindermishandeling. Ook bij andere procedures, bijvoorbeeld bij de rechtbank Utrecht, was de familie al in het gelijk gesteld.
Volgens de wet is de gemeente Houten aansprakelijk en verantwoordelijk voor het handelen van Veilig Thuis.
Jos Willemsen, advocaat familie Gregorius

DOOR EEN HEL

Vader Gregorius heeft aangegeven dat zijn familie de afgelopen jaren door een hel is gegaan. Sinds het stopzetten van de zorg voor hun kinderen betaalt de familie de zorg uit eigen zak, door een pensioenvoorziening vroegtijdig aan te spreken. Maar dat kunnen ze niet jaren achter elkaar vol houden.
Advocaat Jos Willemsen heeft gisteren een brief gestuurd naar de gemeente Houten waarin hij die aansprakelijk stelt voor de schade. De advocaat zegt dat de schade is ontstaan door een onterechte melding van het Houtens sociaal team bij Veilig Thuis Utrecht - het voormalig meldpunt Kindermishandeling - en het ondeugdelijke onderzoek van Veilig Thuis zelf. De gemeente is aansprakelijk voor de ellende die de familie door de bemoeienis van Veilig Thuis heeft moeten ondergaan.
De advocaat van de familie eist onder meer smartengeld

SMARTENGELD

Willemsen eist onder andere smartengeld voor de familie, die erg heeft geleden onder de valse beschuldigingen van Veilig Thuis Utrecht. De reden dat niet Veilig Thuis, maar de gemeente wordt aangesproken is omdat Veilig Thuis Utrecht namens de gemeente optreedt. De wet zegt daarom dat de gemeente verantwoordelijk en aansprakelijk is.
Hoe hoog de schade is die de advocaat claimt, kan hij nog niet zeggen. Volgens hem wordt die op een later moment berekend. De gemeente Houten geeft aan dat ze de aansprakelijkstelling samen met hun advocaat zullen gaan bestuderen. Verder wil de gemeente er niets over zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.