Groot onderzoek naar oorlogsslachtoffers in Soesterberg

© ANP
SOESTERBERG - Op het Nationaal Ereveld in Loenen worden vanaf vandaag 103 onbekende Nederlandse oorlogsslachtoffers opgegraven. Experts van de Koninklijke Landmacht proberen 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog te achterhalen wie de doden zijn.
De onderzoekers vragen of mensen met een familielid dat in de Tweede Wereldoorlog vermist is geraakt hun dna willen afstaan. Overeenkomsten met het dna van de in Loenen begraven lichamen zou de identificatie eenvoudiger kunnen maken.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg. Woordvoerder Els Schiltmans noemt het project bijzonder vanwege het grote aantal lichamen dat wordt opgegraven. "Dit is een ultieme poging om deze mensen nog een naam te geven", zegt ze tegen RTV Utrecht. "Er zijn wel wat gegevens bekend, maar die hebben nog niet tot identificatie geleid."
De slachtoffers die worden onderzocht zijn veelal Nederlanders die in de oorlog in Duitsland zijn omgekomen. Ook liggen er in Loenen mensen die op de Waalsdorpervlakte zijn geëxecuteerd. Behalve op het dna-onderzoek richten de experts zich ook op lichamelijke kenmerken als leeftijd, geslacht, lengte en eventuele sporen van ziektes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.