Verzet tegen tweede windpark Houten

© Frank Magdelyns
HOUTEN - Het verzet tegen nieuwe windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal zwelt aan. Omwonenden van de Goyerbrug in 't Goy zijn tegen plannen van een particulier en de gemeente Houten. "Als die dingen hier komen, kan ik wel verhuizen", zegt Peter Trienekens.
Windmolens zijn in Houten omstreden. Al jaren liggen omwonenden van het Windpark Houten en de gemeente overhoop over geluidsoverlast, slagschaduw en gebrek aan communicatie.
In het recent gesloten coalitieakkoord staat dat GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie toch voor een tweede windmolenpark willen gaan. Het college wil de komende jaren verder inzetten op verduurzaming en de windturbines passen daar volgens de partijen perfect in.
Veel verzet tegen tweede windpark Houten

GEEN DRAAGVLAK

"Wij worden als bewoners amper bij de plannen betrokken", zegt Trienekens. "Er zouden alleen windmolens komen als er voldoende draagvlak is. Dat is er niet. 89 procent is tegen blijkt uit een enquête die we hebben gehouden. Dan is het vreemd dat de partijen dit toch willen doordrukken."
Volgens de omwonenden worden de turbines enorm hoog. "De hoogste in Nederland, horen we", zegt Trienekens. "De tiphoogte is 250 meter hoog en de rotordiameter 150 meter. Dat betekent dat mijn woongenot weg is."

LANDELIJK GEBIED

Volgens omwonende Yvette Vernooij passen de windmolens niet in het landelijk gebied. "Het is hier heerlijk stil en landelijk. Er wonen mensen en er zijn agrarische bedrijven. Als je hier windmolens neerzet die herrie maken, past dat niet. Dat is anders op een industrieterrein of op zee. Los daarvan denk ik dat je veel meer kunt bereiken als mensen zuiniger zijn met stroom. Dan boek je pas resultaat."
Inmiddels hangen op verschillende plekken in het buitengebied spandoeken en bereiden bewoners van het buitengebied juridische procedures voor. Daar blijft het niet bij, zo zeggen ze.
"We moeten wel", zegt Tienekens. "Als die windmolens er komen dan kan ik wel verhuizen."

GEMEENTE

De gemeente Houten laat weten dat de zorgen bij de bewoners bekend zijn. Tijdens de presentatie van het coalitieakkoord zei wethouder Kees van Dalen (CDA) dat er echt wel met de actievoerders gepraat gaat worden.
"Maar we hebben wel een klimaatdoelstelling. Windenergie kan ons helpen die te behalen. Mocht het niet mogelijk zijn de windmolens bij de Goyerbrug te plaatsen, dan zoeken we naar een andere plek uit. Maar vooralsnog heeft deze locatie echt onze voorkeur", aldus de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.