Soesters zoeken grond voor eigen boerenbedrijf

mede-initiatiefnemer Kees Rezelman en lid Tamara Wester.
mede-initiatiefnemer Kees Rezelman en lid Tamara Wester. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOEST - In Soest is een groep mensen op zoek naar een stuk boerengrond om te pachten. Hierop willen ze een boer op een natuurlijke manier eten laten produceren voor tweehonderd gezinnen.
Zo weten de gebruikers precies waar en hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Het doel is om zo lekkerder, gezonder en duurzamer te eten.

STICHTING

Het initiatief komt van Stichting Herenboeren Soest e.o.. De vrijwilligers van deze stichting hopen met de  gezinnen een coöperatie te starten. Die gezinnen pachten samen lokaal een stuk grond, waarop een door hen betaalde boer eten produceert.
In Soest is veel interesse voor het concept. Al bijna vijfhonderd gezinnen hebben een informatiebijeenkomst bijgewoond en al honderd gezinnen hebben zich ingeschreven. Voor de vrijwilligers van de stichting ligt de uitdaging nu vooral bij het vinden van een stuk grond.
In het Brabantse Boxtel is het concept al toegepast

LOCATIE

In totaal is er 20 hectare grond nodig voor het boerenbedrijf. Daarvan wordt de helft gebruikt om groenten en fruit te verbouwen en de andere helft om dieren op te laten grazen. Een stal of een boerderij heeft Herenboeren Soest niet nodig. De boer die het land onderhoud zal elders wonen.
Inmiddels hebben de vrijwilligers de mogelijke locaties in en rondom Soest in kaart gebracht. Onder andere De Engh en de tuin van Paleis Soestdijk worden op dit moment onderzocht. De hoop is om voor het einde van het jaar een keuze te maken.

BOER

De toekomstige leden van de coöperatie wachten in spanning af. Veel van hen kunnen niet wachten tot ze voor het eerst voedsel kunnen komen halen.
"Ik zie het helemaal voor me dat ik straks met de fiets verse groenten ga halen en met de seizoenen mee eet. Het lijkt mij ook heel erg leuk om de boer te helpen en te leren hoe je groenten verbouwd", aldus legt Tamara Wester. Zij was één van de eersten die zich inschreef.

BOEREN

Omdat de leden straks eigenaar zijn van het boerenbedrijf zijn zij ook vrij om te komen kijken op het land. Bovendien mogen zij de boer ook helpen. "Ik verheug me er al op, dat de boer op dinsdag appt dat hij vrijdag hulp nodig heeft", vertelt Kees Rezelman, één van de initiatiefnemers. "Dan neem ik een middag vrij!"
De boer die straks in Soest aan de slag gaat moet van alle markten thuis zijn. Hij zal ongeveer 50 verschillende groenten en fruitsoorten moeten verbouwen. Maar ook moet hij dieren houden voor vlees en eieren.

BIJDRAGE

In het Brabantse Boxtel bewijst boer Geert op dit moment dat dat niet onmogelijk is. Hij is daar sinds de zomer van 2016 aan het werk. Wel moeten de leden hun steentje bijdragen. "De mensen moeten leren om met de seizoenen mee te eten en te oogsten. Dus het kan slim zijn om in de zomer wat in te vriezen, zodat je ook in de winter van je land kunt eten", aldus de boer.
In ruil voor de producten betalen de leden van de coöperatie straks ongeveer tien euro per persoon per week. Vegetariërs betalen ongeveer zes euro. Volgens Rezelman is dit helemaal niet duur: "Je haalt straks zestig procent van je boodschappen hier. We zijn goedkoper dan de biologische winkel."

START

Daarnaast moet een gezin om lid te worden eenmalig 2000 euro inleggen. Samen betalen de 200 huishoudens dus 400.000 euro. Dit startbedrag is nodig om het boerenbedrijf op te zetten. Wanneer een lid naar verloop van tijd zijn lidmaatschap zou willen opzeggen, dan krijgt hij of zij zijn 2000 euro weer terug.
Herenboeren Soest e.o. organiseert regelmatig een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. De eerst volgende is op 12 juni om 20.00 uur aan de Julianalaan 19a in Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.