Natuurlijk Zoëy: Veel jong grut op begraafplaats Rusthof

Eddy Zoëy en Adriaan Sleeuwenhoek
Eddy Zoëy en Adriaan Sleeuwenhoek © RTVUtrecht/nathalie Ringrose
LEUSDEN - Begraafplaats Rusthof in Leusden is tegelijkertijd een natuurgebied waar de rust nauwelijks verstoord wordt. Het wemelt er van de insecten en de vogels. Er hangen 130 vogelnestkasten en er zijn een aantal bijzondere soorten geringd waar onderzoek naar wordt gedaan. Adriaan Sleeuwenhoek is vrijwilliger en geeft vogelexcursies op Rusthof.
Eén van de bijzondere vogels die het heel goed doen op Rusthof is de bonte vliegenvanger. Adriaan laat Eddy zeven blauwe eitjes zien in een nestkastje. Eddy: "Je zou zeggen dat met de afname van de insectenstand dat dat ook direct effect zou hebben op de bonte vliegenvanger want die eet niet anders."
Adriaan: "Klopt, maar tot nu toe valt dat mee. Ik denk doordat hier alles heel natuurlijk wordt beheerd er daardoor ook zoveel insecten zitten." Eddy: "Eigenlijk dus een soort paradijsje voor ze."
JOHANNESKEVER
Het gaat hard achteruit met insecten maar op Rusthof valt daar nog niets van te merken. De grasvelden aan de rand van de bossen zitten vol met een vliegend soort kevertje. Hert blijkt een Johanneskever. Dit kevertje lijkt een beetje op de meikever maar is veel kleiner en heeft niet die prachtige waaiers die de meikever heeft. Genoeg insectenvoer voor de jonge vogeltjes dus!
Eddy: "Wat prachtig hier, het lijkt wel een sprookjesbos. Het klinkt een beetje morbide als ik dit zeg over een begraafplaats, maar als ik dit zie is het Efteling-achtig mooi."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy afl. Nestkastjes op Rusthof

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.