Speeltuin Bouwgein op de wip

© Bouwgein
NIEUWEGEIN - Kinderspeelplaats Bouwgein in Nieuwegein moet mogelijk de deuren sluiten. Er komen steeds minder kinderen spelen en te weinig ouders doen vrijwilligerswerk.
Kortom, er moet wat veranderen bij de eens zo populaire speeltuin. Het bestuur van Bouwgein heeft daarom onder meer flyers opgehangen met een oproep om Bouwgein niet verloren te laten gaan.

MOEILIJKE TIJD

"Het is niet iets wat er van de één op andere dag is, het is een trend die gaande is. De spoeling wordt steeds dunner waardoor de last voor de huidige mensen te groot is", aldus Luite van Zelst, penningmeester van Bouwgein.
Volgens hem is het nu echt tien voor twaalf en moet er echt wat gaan gebeuren. "Als er nu niet een team van mensen op gaat staan, moeten we ernstig nadenken of we na de zomer nog open gaan. Dat zou echt vreselijk zonde zijn."

TRADITIE

Bouwgein bestaat al 35 jaar en is een begrip in Nieuwegein en omgeving. Kinderen kunnen er iedere woensdagmiddag en zaterdagmiddag gratis spelen. Je kunt er hutten bouwen op het huttenterrein, koekjes bakken, knutselen en ga zo maar door.
Volgens de organisatie kwamen veel mensen er zelfs hun eerste liefde tegen en zijn er vriendschappen voor het leven gesloten. Van Zelst snapt daarom niet dat het zo moeilijk is om nieuwe mensen te vinden. Volgens hem maken veel handen licht werk.

VRIJWILLIGER

Van Zelst: "De basis is er en die staat goed. Ook qua financiën. Het gaat er primair om dat we de motor draaiende houden. Het gaat erom dat mensen echt tijd vrij willen maken. In een ideale situatie zou een grote groep mensen een aantal kleine taken hebben. Het moet behapbaar zijn omdat mensen ook drukke levens hebben."

GROTE BRAND

Het is niet de eerste keer dat de toekomst van Bouwgein in gevaar is. De kinderspeelplaats werd in 2010 zo goed als volledig verwoest door een brand. "We zijn aangeslagen, boos en vooral verdrietig, maar we zijn niet verslagen", zei ex-voorzitter Martin Koot van Bouwgein toendertijd. De herbouw kostte van het kindercentrum een half miljoen euro.
Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de jaarlijkse Kindervakantieweek gewoon in volle gang. Ongeveer tweehonderd kinderen worden vanaf 20 augustus verwacht. De week staat dit jaar in het teken van stripfiguren en helden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.