Steeds meer mensen ziek door gevaarlijke meningokokken

© ANP
WIJK BIJ DUURSTEDE/BILTHOVEN - Het aantal patiënten met meningokokkenziekte blijft flink toenemen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Dit jaar zijn er al zeker vijftig patiënten geteld.
Voor 2015 waren er gemiddeld vier patiënten per jaar. In 2015, 2016 en 2017 waren het er respectievelijk negen, vijftig en tachtig. Sinds oktober 2015 zijn er zeker 28 patiënten gestorven aan meningokokkenziekte (type W), die kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

MEERDERE TYPES

"Meningokokken komt in meerdere vormen voor. Op dit moment wordt er gevaccineerd tegen type C. Maar de laatste jaren komen andere types op, zoals type Y en W", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Daar bestaat ook een vaccin voor. Het vaccin wordt de komende tijd vervangen door een middel dat meerdere types beslaat. En er komt een inhaalcampagne voor kinderen rond de 14."
Dat andere vaccin was overigens al gepland en heeft niets met het sterfgeval in Wijk bij Duurstede te maken. Daar overleed ruim een week geleden de 14-jarige Julie aan de ziekte. Ze zat op het Revius Lyceum. Welk type zij had is niet bekend. Ook bij het RIVM weten ze dat nog niet, meldt een voorlichter.

JONG EN OUD

Meningokokken komt het meeste voor bij kleine kinderen, jongeren en bij senioren. Het kabinet besloot in 2017, toen er ook al zorgen waren over de toename van de ziekte, brugklasleerlingen later dit jaar op te roepen voor een prik tegen meningokokken.

INJECTIE

Kinderen van veertien maanden werden al opgeroepen voor een injectie, maar die krijgen nu ook de andere, meer effectieve. De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder daar last te veroorzaken. Als de ziekteverwekker echter in het bloed terechtkomt, wordt hij gevaarlijk.
Alles wat u moet weten over meningokokken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.