RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Onderzoeken Veilig Thuis moeten nog zorgvuldiger"

UTRECHT - Ouders en kinderen moeten nog duidelijker en transparanter ge´nformeerd worden als er een verdenking is van kindermishandeling. Ook moeten Veilig Thuis en Samen Veilig Midden Nederland nog zorgvuldiger te werk gaan. Dat zegt wethouder Victor Everhardt op vragen van RTV Utrecht.

De afgelopen periode is er veel kritiek op het functioneren van Veilig Thuis, het voormalig meldpunt kindermishandeling.áDeze week stelde de familie Gregorius de gemeente Houten aansprakelijk voor geleden schade. Sinds enkele jaren is jeugdzorg de verantwoordelijkheid van de gemeente.


TEN ONRECHTE BESCHULDIGD

De familie Gregorius werd ten onrechte beschuldigd van kindermishandeling door Veilig Thuis Utrecht. De familie eist nu een schadevergoeding van de gemeente Houten.

In de stad Utrecht speelt een vergelijkbaar geval. De familie Leek zegt ten onrechte beschuldigd te zijn van kindermishandeling. In eerste instantie zijn ze in het ongelijk gesteld door het medisch tuchtcollege, maar de familie gaat tegen die uitspraak in beroep.

ACTIEPLAN

Wethouder Victor Everhardt benadrukt dat hij niet kan en wil reageren op individuele gevallen in Houten of Utrecht. Maar de wethouder erkent dat de rapportages en de werkwijze van Veilig Thuis verbeterd moeten worden. Hij zegt dat er aan die verbetering wordt gewerkt.

"In VNG-verband werken we samen met Jeugdzorg Nederland, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, LOC Zeggenschap in zorg, en twee ministeries aan de doorontwikkeling en verdere verbetering van feitenonderzoek, rapportages en informatieverstrekking op het gebied van jeugdbescherming."

Volgens de wethouder verschijnt er binnenkort een actieplan. "Met dit actieplan willen we de omgang met ouders en naasten bij het onderzoeken van vermoedens van kindermishandeling nog transparanter en zorgvuldiger maken."

AANSPRAKELIJK

Volgens advocaat Jos Willemsen is de gemeente verantwoordelijk voor het handelen van Veilig Thuis en dus ook aansprakelijk als er iets mis gaat.

Wethouder Everhardt gaat niet in op vragen over de aansprakelijkheid. Wel vindt hij dat families die klachten hebben over Veilig Thuis niet bij hem moeten aankloppen. "Wij vinden het belangrijk dat als ouders klachten hebben, deze op de wettelijk daarvoor georganiseerde plek terechtkomen, dat is bij de klachtencommissies en de inspecties."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht