RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vertraagde belevingsvlucht tikt provincie Utrecht aan: "Je hoort 'm wel!"

1/4
RHENEN - Inwoners van Rhenen konden vandaag ervaren hoe het klinkt als een Boeing 737-800 over je huis vliegt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseerde een zogenoemde 'belevingsvlucht', speciaal voor bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport. Vanaf 2020 moeten vanaf daar meer vluchten opstijgen en landen.

De nieuwe routes zorgen op verschillende plekken in ons land voor onrust. In de provincie Utrecht krijgt alleen een klein stukje van Rhenen te maken met zo'n nieuwe vliegroute.

GEEN LAST
De vluchtroute in Rhenen loopt over de uiterwaarden tussen de Nederrijn en de Grebbedijk. Dat is hoofdzakelijk een rustig natuurgebied waar niet veel mensen wonen. Inwoners van Rhenen lijken zich dan ook niet heel druk te maken over eventuele hinder.

 Mevrouw DaniŽls kijkt naar de lucht, in afwachting van de 'belevingsvlucht'. Mevrouw DaniŽls kijkt naar de lucht, in afwachting van de 'belevingsvlucht'. | Foto: RTV Utrecht / Dennis van Ommeren

Mevrouw DaniŽls†woont aan de Grebbedijk in Rhenen.†Om niets te hoeven missen van de belevingsvlucht boven haar gemeente, heeft ze een stoel in de tuin gezet.†Maar als blijkt dat de vlucht vertraagd is, houdt ze het na drie kwartier voor gezien. "Ik heb hier ook gewoon m'n dingetjes te doen!"


Maar met zo'n twee uur vertraging vanwege een technisch mankement, gaat het vliegtuig rond 17.15 uur dan toch de lucht in. DaniŽls komt uiteindelijk toch maar even buiten een kijkje nemen. De testvlucht vliegt om†17.35†uur over, op zo'n 1800 meter hoogte.

 Het vliegtuig kwam rond 17.35 uur over Rhenen. Het vliegtuig kwam rond 17.35 uur over Rhenen. | Foto: Flightradar24

"Ik zie 'm niet, maar ik hoor hem wel!" zegt DaniŽls, kijkend naar de hemel.†"Je hoort het natuurlijk wel, maar als je binnen zit, hoor je het niet." Nog geen 10 seconden is het vliegtuig†alsnog te aanschouwen. "Haha, ja ik weet niet wat ik er van vind. Je hoort hem natuurlijk wel als je buiten zit, maar ik weet niet hoe vaak dit gaat gebeuren."

"Je hoort hem wel!"


DIERENOPVANG
Een medewerker van een dierenopvang in de buurt†zegt zich†ook geen zorgen te maken. "Wij hebben geen problemen met de vluchten boven onze opvang. De dieren maken ook geluid en†bovendien zitten we aan een drukke doorgaande weg. Als er een vrachtwagen langskomt, maakt die meer lawaai dan een auto. Als je daar niet tegen kan, moet je in een hutje op de hei gaan wonen."

Als je niet tegen het geluid kan, moet je in een hutje op de hei gaan wonen"
Medewerker dierenopvang

ZORGEN
De gemeente Rhenen gaf in een eerder stadium aan zich wťl zorgen te maken over de impact van de vliegroutes. Die zorgen zijn ook aangekaart bij het ministerie. Zo wil Rhenen dat de vliegtuigen hoger boven de gemeente vliegen en moet er meer inzicht komen in de impact die de vliegroutes hebben op de leefbaarheid en gezondheid van de gemeente.

Ook eist Rhenen een onderzoek naar de gevolgen voor het milieu. Tot slot dringt het gemeentebestuur aan op een herindeling van het luchtruim, zodat de nieuwe vliegroutes uiteindelijk minder impact hebben.

LELYSTAD AIRPORT
In 2020 gaat Lelystad Airport open voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen rond de Middellandse Zee. Op die manier neemt het vliegveld samen met Eindhoven Airport een deel van het vliegverkeer van Schiphol over. Daar ontstaat vervolgens meer ruimte voor onder andere zakelijke vluchten.

De Boeing 737-800 van Transavia vliegt sinds vanmiddag†over Flevoland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en schampt de provincie Utrecht dus bij Rhenen. De resultaten van de belevingsvlucht worden gepubliceerd op belevingsvlucht.nl. Volgende maand wordt de vlucht verder geŽvalueerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -