RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pegida verplaatst bbq naar moskee Kanaleneiland, PopUpKerk komt met tegenactie

UTRECHT - De organisatie PopUpKerk is een tegenactie begonnen tegen Pegida. De anti-islamorganisatie wil komende maandag, tijdens de ramadan, barbecueŽn voor de deur van de Sayidina Ibrahim moskee in Kanaleneiland. PopUpKerk wil een tegengeluid laten horen en is daarom een sponsoractie gestart.

Voor elke demonstrant die voor de deur van de moskee staat, voor elk stukje varkensvlees dat het vuur op gaat en voor elk kwartier dat de barbecue aanstaat, kunnen mensen een sponsorbedrag toezeggen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald gaat naar de moskee.

Pegida sponsort zo zelf indirect de gebedshuizen, is het idee achter de actie. Hoe groter de demonstratie, hoe meer geld er naar de moskeeŽn gaat.

VROLIJKE DRAAI
"Een vrolijke reactie op een haatactie", zeggen de initiatiefnemers. Een van hen is Rikko Voorberg. "Pegida zegt namens Nederland te spreken maar dat is niet waar. Wij vinden de actie bedreigend en vooral heel naar."

De Nederlandse PopUpKerken zijn niet uit op een confrontatie met Pegida, maar willen wel een tegengeluid laten horen. "Wij zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Maar als mensen daar dan de dupe van worden op deze manier, dan kunnen wij daar wel een vrolijke draai aan geven", zegt Voorberg.

Voor de actie is speciaal de website†www.ramadansponsortour.nl in het leven geroepen. De moskeeŽn hebben volgens Voorberg positief gereageerd op de actie. "Ze vinden het natuurlijk heel fijn dat er tekenen zijn van support en steun uit een bredere gemeenschap."

ACTIE IN KANALENEILAND
Pegida kondigde begin deze maand aan te zullen barbecueŽn met varkensvlees voor de deur van verschillende moskeeŽn tijdens de ramadan. In Utrecht zou de provocerende actie in eerste instantie voor de ULU-moskee gehouden worden, maar de gemeente gaf geen toestemming omdat de veiligheid er niet goed beheersbaar zou zijn.

In plaats daarvan werd Pegida doorverwezen naar het Westplein. Daar mocht wel gedemonstreerd mocht worden, maar ook geen barbecue aangestoken worden.

De anti-islambeweging ziet dat niet zitten en schrijft op Facebook: "Overal worden smoesjes bedacht om ervoor te zorgen dat je niet voor de moskee mag staan. Daar doen wij dus niet aan mee!" Pegida heeft nu gezegd te zullen demonstreren voor de Sayidina Ibrahim moskee aan het Attleeplantsoen. Het is nog niet bekend of de gemeente daar wel toestemming voor geeft.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -