Sluiting judoschool Geesink: "De dojo had een monument moeten worden"

© RTV Utrecht / Sabine van der Giessen
UTRECHT - Twee kinderen die examen doen voor de volgende slip. In de andere hoek van de zaal nog eens tien rennende kinderen die bezig zijn met de warming-up voor hun judotraining. Zo zag de Utrechtse judolegende Anton Geesink het waarschijnlijk het liefst.
Twee jongens doen examen tijdens judoles.
Twee jongens doen examen tijdens judoles. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen
Maar aan dat beeld komt een einde. De dojo (de zaal waarin geoefend wordt, red.) aan de Anton Geesinkstraat gaat dicht en vandaag waren de laatste lessen voor de jongste generatie.
De sluiting doet trainer Tim verdriet. "Ik ben echt trots dat ik in zo'n zaal les heb mogen geven. Ik proef hier een bepaalde sfeer, ook als leraar. Je staat in de zaal van een legende. Dat je dan bepaalde kennis mag overdragen is gewoon bijzonder."
Volgens hem merk je aan alles dat er een bijzonder stukje uit de vechtsport verloren gaat.
Van de matten, de indeling van de zaal, tot aan de kozijnen. Je merkt dat er een bepaalde sfeer is zoals vroeger toen Anton Geesink er nog zelf rondliep
Trainer Tim

ONAFWENDBAAR

De sluiting van de Utrechtse judoschool van Anton Geesink was onafwendbaar. De stichting die de sportschool exploiteert is namelijk afhankelijk van een gemeentelijke subsidie om de exploitatie rond te krijgen en die subsidie is gestopt.
Het gebouw werd al eens eerder opgeknapt.
Het gebouw werd al eens eerder opgeknapt. © RTV Utrecht
De huidige eigenaar van het pand wil de beroemde sportschool in 2019 slopen voor de bouw van appartementen. Volgens Rosa Nederlof uit Utrecht is dat echt onbegrijpelijk. Haar dochters judoën iedere woensdagmiddag en ook haar broer en vader zijn liefhebbers van de sport.
Ik vind het belachelijk dat het voorgoed dicht gaat. Het zou eigenlijk gewoon een monument moeten worden. Iemand die zo belangrijk is geweest voor het land, moet met respect behandeld worden
Rosa Nederlof
De Utrechtse is niet alleen teleurgesteld over de sluiting van de dojo. Ook vindt ze het niet passend dat het allemaal zo stilletjes gebeurt. "Ik had wel iets van een momentje verwacht. Maar je merkt er niets van dat de judoschool gaat sluiten", aldus Nederlof.
Dat de dojo op zo'n stille manier dichtgaat, zit ook de trainer dwars. "Anton Geesink heeft weliswaar een beeld gekregen, maar het gebouw wordt gesloopt. Zo belemmer je ook de sport. We worden nu naar een gymzaal gestuurd en daar heerst toch een heel ander sfeertje."
We worden nu naar een gymzaal gestuurd en daar heerst toch een heel ander sfeertje
Trainer Tim
De judolegende woonde er ook jaren met zijn gezin. Ook werd hij er opgebaard nadat hij in 2010 overleed na een kort ziekbed.
Het iconische pand in de wijk Ondiep.
Het iconische pand in de wijk Ondiep. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.