Verdachte liquidatie Adjai Badloe: "Ik wist niet dat ik met moordenaars te maken had"

© RTV Utrecht / Rik Dogger
NIEUWEGEIN/VLEUTEN - Ze zeiden dat het de bedoeling was om Adjaj Badloe in Nieuwegein te beroven van een grote partij cocaïne. Dat zei verdachte Denzel D. tijdens een pro-formazitting tegen hem en mede-verdachte Reza J.
Ze hebben me bedrogen. Pas achteraf wist ik dat ik met moordenaars te maken had
Denzel D.
D. zegt als chauffeur gevraagd te zijn om mee te werken aan een ripdeal. Een onbekende opdrachtgever zou hem hebben verteld dat slachtoffer Badloe in coke handelde en wekelijks zeker twintig kilo vanuit zijn huis verplaatste. Volgens de Amstelvener heeft hij al vaker ripdeals uitgevoerd. Volgens hem had de coke een straatwaarde van 4 ton en zou hij daarvan 20.000 euro krijgen. Toen hij uiteindelijk van de beroving afzag, werd hem gevraagd of hij een kleinere rol kon vervullen. "Ze hebben me bedrogen, pas achteraf wist ik dat ik met moordenaars te maken had."

LIQUIDATIE

Adjai Badloe werd afgelopen jaar op 28 november in Nieuwegein doodgeschoten in zijn auto op de Apolloburg. De verdachten, de 24-jarige Denzel D. uit Amstelveen en de even oude Reza J. uit Amsterdam, werden diezelfde dag opgepakt na een wilde politieachtervolging. Het OM verwijt beide verdachten onder meer dat ze Badloe met vuurwapens hebben gedood. Verslaggever Riks Ozinga volgt de zaak vanuit de rechtszaal.

VERKLARING

Reza J. is niet aanwezig, medeverdachte Denzel D. is er wel. Hij verklaarde dat hij in de nacht van 14 op 15 november een voorverkenning deed. Die dag reed hij samen met een vriend in diens auto naar Nieuwegein en die zou het plan "uit zijn hoofd gepraat hebben". D. besloot daarop "de opdracht terug te geven".
De verdachte kon daarna meedoen als tweede chauffeur aan een ripdeal op 28 november, de ochtend van de moord in Nieuwegein. D. zou medeverdachte Reza J. die dag naar een parkeerplaats aan de Componistenlaan in Vleuten hebben gebracht. Daar zou J. zijn overgestapt in de Seat die werd gebruikt bij de liquidatie. Daar zou ook nog iemand anders in hebben gezeten.
Toen Reza J. op de parkeerplaats terugkeerde stak hij volgens D. de Seat in brand en stapte bij hem in de auto. Vervolgens gaf D. vol gas, omdat hij politie zag. "Ik was in paniek, omdat ik nog een voorwaardelijke straf had."
Denzel D. wil de namen van opdrachtgevers niet noemen, omdat hij bang is voor de gevolgen. Wel zegt hij dat hij door hen werd benaderd op bodybuilding gala Iron Maiden in Sommelsdijk. D. beweert dat hij medeverdachte J. pas een dag voor de moord leerde kennen. Ook zouden er meer daders bij de zaak zijn betrokken.

BEWIJZEN

Bij de arrestatie van de twee verdachten vond de politie de kentekenplaten van de uitgebrande vluchtwagen. Het onderzoek leverde verder kruitsporen en dna-materiaal op dat de verdachten aan de liquidatie linkt. Ook werd het adres van Badloe gevonden in de telefoon van Denzel D. en in het navigatieapparaat van zijn moeder. Kennelijk werd haar auto gebruikt bij een verkenning vooraf in Nieuwegein. Het Openbaar Ministerie gelooft dan ook niets van de verklaring van D.
Denzel D. blijft voorlopig vastzitten, ondanks zijn pleidooi voor zijn eigen onschuld. De rechtbank vindt het feit dat hij na maanden zwijgen, nu ineens met een heel nieuw scenario komt, geen grond om de ernstige verdenkingen tegen hem in te trekken. Op verzoek van de verdediging worden de komende weken de vriendin, twee vrienden en medeverdachte Reza J. opnieuw gehoord, in de hoop dat zij de verklaring van D. zullen ondersteunen.

ARNHEM

Hoewel Badloe in Nieuwegein werd vermoord, dient de rechtszaak bij een ander arrondissement. Een medewerker van de Rechtbank Midden-Nederland zou banden hebben met iemand die betrokken is bij het politieonderzoek naar de liquidatie. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden staan beide verdachten in Gelderland terecht. De volgende zittingen zijn bij de rechtbank in Zutphen. Op 7 augustus is er opnieuw een tussenzitting en 2 oktober staat de inhoudelijke behandeling gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.